1975 yılında Mut’ta doğan fotoğraf sanatçısı hemşerimiz Emel Karakozak’ın 20 Aralık 2018’de saat 19.00’da İstanbul – Bebek Artgalerim’de açılışı yapılan ve 20 Ocak 2019 tarihine kadar sürecek “Yaşam Çiçeği” adlı sergisi sanatseverlerle buluştu.
EMEL KARAKOZAK / Yaşam Çiçeği / 20.12.2018 – 20.01.2019
Küratörlüğünü Özlem ALICI’nın üstlendiği Emel Karakozak’ın “Yaşam Çiçeği” adlı fotoğraf sergisi 20 Aralık 2018 – 20 Ocak 2019 tarihleri arasında artgalerim BEBEK’te…
“Evrenin görsel niteliği, geometrik strüktürü beden üzerine indirgendiğinde biçimi, ritmi, rengi ve kütlesel devinimi duyuları örgütleyerek görüngülere anlamlar yükler. Bilginin belirsiz kombinasyonu ve renklerle, fiziksel boyutların bir süreklilik durumunda yanlış algılanmasıdır. Görüngüler, yüzey gerilimini arttırarak yeni bir titreşim oluşturmakta ve anın içinde farklı durumlar yaratarak gerçekliğin karşısında durur. Kendi yörüngesinde zaman ve mekan yoktur. An ve andaki biçilen değeri, bir ve birlik olmak arasındaki zıtlığı yüzyüze getirir. Görüngüler, algı, ışık, hareket olgusu ile bütünün bir parçası haline getirilmiştir. İşte Emel Karakozak’ın “Yaşam Çiçeği” sergisi, gerçekliğe gönderme yapan ve yanılsamanın varlığıyla gerçeği olanaklı kılan gerçekliğin yeniden üretimidir aslında…” Özlem ALICI
1960’lı yıllarda, optik yansıma ile oluşturulmuş sanat yapıtlarına verilen ve çağdaş bir sanat olan Op-Art’ın (Optical Art) esintilerini görebileceğiniz Emel Karakozak eserlerinden oluşan “Yaşam Çiçeği” sergisi sanat severler ile buluşuyor.
Optik sanattaki fikir, görsel illüzyonların aklı yanıltmasından ileri gelmektedir. Ortaya çıkan eserler renklerden, çizgilerden ve biçimlerden yararlanarak izleyicide görsel tepkilere neden olur. İki ve üç boyutlu nesneler ışığın ve insan gözünün sebep olduğu yanılsamalarla bir takım oyunlar oluşturur. Op-Art yapıtlarının genelinde yeni bir anlam oluşturmak üzere bir araya gelen geometrik formlarla oluşturulan kompozisyon simetriktir.
Resmin dışında bir üslup sergilemiş sanat akımlarından biri olan Op-Art bilinç altının ne denli önemli olduğunu ifade etmektedir. Op-Art lekeciliğe, hareket resmine ve figürsüz resme (non figüratif) tepki olarak doğmuştur. Ritmik düzen uygulamasında ortaya koyulmuş olan optik sanat, geometrik çizgilerle düzenlenmiştir.
Kullanılan malzemeler (renk, çizgi ve biçim) maksimum etkiyi yaratabilmesi açısından özenle seçilir. Op-Art’da kullanılan en önemli teknikler belirli olmayan bir görüntü yaratmak ve formların birbirleriyle oluşturduğu kompozisyonlar ve renk ilişkilendirmeleri göze çarpar.
Op-Art dijital teknolojinin gelişimi ile yeniliğin temelinin oluşturan video, internet, bilgisayar, yazıcılar, tarayıcılar, çizimler, hesaplama gibi dijital teknolojinin sanatsal olarak bir araç gibi kullanılmaya başlamasını sağlamıştır. Biçime yönelik olarak keşfedilen yanılsamalar ve değişik renk zenginlikleri op-sanatının dilini netleştirmiştir.
Zaman ve mekanın olmadığını düşünerek yola çıkan Karakozak; “Yaşam Çiçeği” sergisinde gerçekliğe gönderme yaparak, andaki biçilen değeri sorgulamaktadır. Sanatçı, eserlerinde kişinin perspektifinin değişimi ile algıladığı gerçekliğin yanılgı olduğuna değiniyor.
Emel Karakozak “Yaşam Çiçeği” adını verdiği sergisini, serginin küratörü olan Özlem Alıcı’ya ithaf etmiştir. Ev sahipliğini artgalerim BEBEK’in yaptığı, küratörlüğünü Özlem Alıcı’nın üstlendiği, Emel Karakozak’ın “Yaşam Çiçeği” adlı fotoğraf sergisini 20 Aralık 2018 – 20 Ocak 2019 tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaret günleri ve saatleri:
Pazartesi – Cumartesi 10:00 – 18:00