Yıllık ortalama 22 bin ton elma üretimi ile Türkiye’de söz sahibi olan ilçemiz Mut’ta, elma sezonu başladı. Yaklaşık 2 ay sürecek hasat döneminden 11 bin dönüm araziden 22 bin ton dolayında rekolte bekleniyor.
Bu yıl elmada yaşanan rekolte artışı nedeniyle çiftçilerin yüzü gülerken, bu kez de pazarlama sorunları üreticiyi endişelendiriyor.
Geçen yıl sezonun açılmasıyla birlikte 1,5 liradan alıcı bulan elmada, bu yıl alıcının dahi uğramaması üreticiyi kara kara düşündürüyor. Tüccar, maliyetin 2 bin 600 lirayı bulmasından dolayı elma alımından uzak duruyor.
Üreticiler bu yıl tüccar bulamazken, özellikle en fazla elma üreten yayla mahallelerinde elma hasat dönemi başlamasına rağmen henüz tüccarın gelmemesi üreticileri korkutmaya başladı. Geçen yıl soğuk hava depolarında bir süre bekletilen elmalar, iç piyasadan sonra Ortadoğu ülkelerine, Rusya ve Hindistan’a ihracat ediliyordu. Bu yıl ise üreticiler, satacak pazar bulamadıkları için sıkıntı yaşıyor. Elma üreticileri yetkililerin devreye girerek, elmalarına bir pazar açılmasını sağlamalarını istedi.
Elma üreticilerinden Tayfur Doğan, “Yıllardır Mut elması, Ortadoğu, Rusya ve Hindistan gibi ülkelere ihraç ediliyordu. Nedense bu yıl elma tüccarı bile gelmedi. Elma dalında kaldı, ama meysuluk elma alımı var. Kilosu 85 kuruştan alıcı buluyor, ancak satacak tüccar bulunamıyor. Sıkıntı çok büyük. Biz bu elmaları nereye satacağız? Bu konuda başta hükümet olmak üzere gerek genel, gerek yerel yöneticilerden yardım ve destek bekliyoruz” dedi.
Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Osman Çelik ise, “Biz üreticilerin her zaman yanındayız. Yalnız araştırmalarıma göre, geçen yıl elma alıcılarının almış oldukları elmalar soğuk hava depolarında satılmayıp kalmış. Ellerinde yeteri kadar elma olduğunu söylediler” şeklinde konuştu.
İlçede 10 civarında soğuk hava deposunun bulunduğunu söyleyen Başkan Çelik, “Geçen yıl 1,5 liradan alınan elma, soğuk hava deposunda bekletildikten sonra pazarda 4 ile 5 lira arasında satışı yapılıyor. Bu nasıl bir zarar etme” diyerek sözlerini bitirdi.
Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar ise, “Tüccarla görüşmemiz de fayda etmiyor. Zararına alım yapmayız, diyen tüccara diyecek bir kelime bulamıyoruz” dedi.
Tüccarlar ise, “Mut elma yetiştiriciliği yayla mahallelerinde oluyor. En yakın yer 50 ile 60 kilometre sadece gidiş. Kalite tam anlamıyla iyi diyemeyiz. Nakliye çok biniyor. Dalında elmaya bin 300 lira desek bir o kadar da masraf oluyor. Toplam kilosu 2 bin 600 liraya geliyor. Bu fiyatla zarar ediyoruz. Elma yetiştirilen yerler yayla mahalleleri şehre uzak, nakliye çok” şeklinde konuştular.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Elma üretimi çok, alıcı yok
Benzer Haberler
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ ARALIK AYI 1. BİRLEŞİMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
-
6. ULUSLARARASI MERSİN MARATONU BASIN LANSMANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
ÇOCUKLUK ÇAĞININ YENİ ÇIKMAZ SOKAĞI: AKRAN ZORBALIĞI
-
PERS YOLU’NDA İLK BİREYSEL YÜRÜYÜŞ – 7
-
DURHASAN DEDE YANYATIR OCAĞINDAN
-
SIRA BEŞŞAR ESAD’DA MI?
-
KIRSAL MAHALLE BULUŞMALARI AYVAGEDİĞİ’NDE
-
MERSİN’DE GÜVENLİK VE ASAYİŞ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
-
Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu
-
DEVA Partili Ekmen: “Özel üniversite ücret artışları için düzenlemeye ihtiyaç var!”
-
MESKİ ASPAVA İÇME SUYU PROJESİNİ TAMAMLADI
-
Soğuk Havalarda Kalbi Koruyacak 10 Altın Öneri