Horasan Bölgesinden Toroslara gelen Hasan Dede oymağı Ceyhan yöresinde konaklar. Keçileri, koyunları vardır, develeri vardır. Onları güderler. Onun için Çobanlı da derler. Rivayet olunur ki; bölgede kuraklık olur, bu yörede halk yağmur duasına giderler. Ama yağmur yağmaz.
Hasan Dede ermiş bir kişidir. Onun ermişliği Adana Derebeyinin kulağına gider. Onu çağırır. O da:
“Herkes tedbirini alsın. Dere içinde kalmasın, çok yağmur olacak.” der.
Sabahtan ağarmadan niyazlarını eder, hayırlı dualarını okur. Yağmur yağmaya başlar. Bir hafta sürekli yağmur yağar. Toprak gönen almıştır. Çimler çıkar, ağaçlar yaprak açar. Derebeyi’de ona yurt verir. Ceyhan yöresinde oturmaya devam eder. Burada çobanlık yaparken, onları Hak yoluna çağırır. Çevrede bulunan başta Tahtacılar olmak üzere yörede bulunan Yörük, Türkmenler onun talibi olur.
Gavur Dağlarının batısında, İçel, Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, İzmir, Aydın, Balıkesir, Manisa, Çanakkale’ye kadar orman içlerinde çalışan Tahtacıların piri olur.
Çocuklarına vasiyet eder: “Ben Hakka yürüyünce, beni ormanlı bir tepenin başına koyun” der. Hakka yürüyünce onu devenin üstünde yola çıkarırlar. Şimdiki türbenin yanına gelince gaipten bir ses duyulur: “ Hasan dur.” İşte şimdiki türbenin olduğu tepeye onu sırlarlar.
Onun yaşadığı dönemle ilgili Adana Müzesi kayıtlarında 1229 (1717) – 1232 (1720) tarihleri yer almakta. Türbe ise Hicri 1287 yılında tarihinde onun mürşitlerinden Abidin Goca bu türbeye elden geçirtmiş, aynı köyde de H. 1294 tarihinde Hakka yürümüştür.
Hasan Dede’nin adı ondan sonra Durhasan olarak anılmaya başlamış. Ereğli / İvriz yöresinde Topak Evin / Derim Evi tahta iskeletini yapan Evci Köyü, Adana Tufanbeyli’de görülen Evci Köyü ve Ceyhan’da görülen Evciler Köyü. İşte daha sonra bu köyün adı da Durhasan Dede Köyü olur.
Hasan Dede Yanyatır Ocağı olarak taliplerine ulaşmış. Onlara Şeyh Safi buyruğunun kuralları içinde meydan açıp, talipleri ile Tanrıya ulaşmıştır. Onların torunları Dedeler yerleşim yerlerine gidip, meydan açıp ikrar almışlar, musahip, aşina, peşina yapmışlardır. Derler ya, Şeyh Safi / Erdebil Ocağının en katı yol erkanı Tahtacılarda yer alır. Gavur Dağlarının doğusunda kümelenen Tahtacıların Pir Ocağı İbrahim Sani Dede de Horasan bölgesinden gelmiştir. İkisinin de aynı ocaktan geldiği rivayet edilir.
Hasan Dede Hakka yürüyünce çok güzel olan anaya Adana Derebeyi evlenme teklifi eder. O da çocuklarını toplar: “Burada dirlik bozuldu, Ege’ye taliplerin yanına gidelim” der. İzmir Kemal Paşa Nif Dağına göçerler. Daha sonra da Narlıdere’ye yerleşirler. İşte Yanyatır Ocağı bundan sonra Narlı Dere Ocağı olarak da anılmaya başlar.
O yıllardan sonra Narlıdere’den gelen Dedeler ve talipleri; Adana, Mersin, Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Aydın, Balıkesir, İzmir, Manisa, Çanakkale’de yaşayan Yanyatırlı Tahtacılar buraya yılarca gelip ziyaret etmişlerdir.
Durhasan Dede Köyünde yaşayan Tahtacılar’a İzmir Narlıdere’den Dedeler gelmiş, meydan açmış, cemler yapılmıştır. Uzun Hızır, Hızır Necati Haskan, Ali Rıza Dede buraya kadar gelip, talipleri ile buluşmuşlar. Dedeler pir huzurunda niyazlarını yapmıştır. Köyde son meydan açan dede Ali Rıza Dede olduğunu belirtmişlerdir.
Köyden Dedeyi Yumurtalık yolunda, köyün çıkışına kadar uğurlamışlar. Ellerine götürdükleri taşları ata ata, orada bir ziyaret yeri olmuştur. Köylüler zaman zaman buraya ziyaret ediyorlarmış. Ancak bu günlerde Dede gelmez olmuş. Meydan açılmaz olmuş. Köyde artık ikrar veren, musahip olan yok. Türbe bahçesinde bir cem evi yapılırsa, Dedeler gelir, talipler ziyarete geldiklerinde lokmalarını daha kolay hazırlar, burada cemler yapılır.
Can TV Tahtacı Yurdu programı için yapımcı Diren Keser ile ziyaretimiz sırasında türbe sorumlusu Necati Aysal, eski muhtar Mirza Duran Can, yeni seçilen genç muhtar Canöz Can ile sohbetlerimizde; “İsminin verilmesini istemeyen bir hayırsever geldi, geçtiğimiz yıllarda yıkılan yerleri yaptırdı. Malzeme verdi, Ceyhan Belediyesi’de onun ile yollara parke döşedi. Ziyaretçiler akın akın geliyor. Ama türbenin çevre düzeni gibi elden geçirilmesi sırasında bir de cem evi yapılmasını ocağın daha iyi hizmet verebileceğini” belirtiler. Adeta içlerinden gelerek talep ettiler.
Dileriz Durhasan Dede’ye el atılır. Cem evi yapılır. Yıllar önce yapılan Tahtacı Şenlikleri tekrar yapılır. Yanyatır Dedeleri ve talipleri burada meydan açarlar. Adana’da bulunan Tahtacılar Derneğine, Adana Büyükşehir Belediyesine büyük bir görev düşüyor.
Bir cem evi projesi ve şenlik. Şenlik bahane, Yanyatır Ocağı taliplerini bir araya getirmek. Yıllar önce yapılan İkinci Tahtacı Şenliğinde 2000 kişi bir araya gelmişti. Tahtacı hısımlar bir arada, mengiler oynadılar, samahlar dönüldü.
Tahtacılar ormanı sever ya, köyün yanında tepe etrafına fıstık çamı ektiler. Orman Bölge Müdürlüğü onlara el verdi. Şimdilerde o ağaçlar büyümeye başlamış. Artık her yöreden gelip, bahar aylarında birer çam fidanı, zeytin fidanı dikmek. Durhasan Dede ormanının çoğalmak gerekir.
Bu yola hizmet eden Dede, Talip tüm canların hizmetlerini hak kabul eylesin.
Kaynak Kişi: Necati Aysal, Durhasan Dede Türbe Gönüllüsü, Ceyhan / Adana.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
DURHASAN DEDE YANYATIR OCAĞINDAN
Benzer Haberler
-
ÇKS’DE SON TARİH 31 ARALIK
-
Başkan Orhan mahalle ziyaretlerinde
-
Özgür Oral Manici’den Resim ve Seramik Sergisi
-
İYİLİK İYİDİR
-
PERS YOLU’NDA KURT YÜRÜYÜŞÜ
-
İŞGALCİLERE NEDEN KARŞI KONULMUYOR?
-
ABI HAYAT / MENGİ
-
Mut’ta Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu
-
MERSİN’DE DENİZİ KİRLETEN GEMİYE 20.5 MİLYON TL CEZA
-
ERDEMLİ’DE KESTANE FİDANI DAĞITILDI
-
MERSİN KENT KONSEYİ’NDEN MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS EĞİTİMİ
-
YENİ YILA DAHA İYİ BİR BAŞLANGIÇ İÇİN 10 ÖNERİ!