2019-2020 eğitim-öğretim yılı başladı. İlçemizde 11 bin 500 öğrenci için 2019-2020 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili pazartesi günü çaldı. 55 okul, 25 özel eğitim kurumuyla yeni eğitim-öğretim yılına giren ilçemizde, bu yıl okula başlayan 900 minik öğrenci ilk defa dersbaşı yaptı. Yeni eğitim-öğretim yılında ilçemizde, 950 öğretmen ve personel görev yapacak.
2019-2020 eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle ilçemizde, Pazartesi günü İlköğretim Haftası kutlandı. Şehit Sedat Damburacı Ortaokulu’nda düzenlenen İlköğretim Haftası kutlama programına; İlçe Kaymakamı Muammer Köken, protokol üyeleri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, açılış konuşmasını yapan Mut İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin, “2019-20 eğitim-öğretim yılına hep birlikte heyecanla, azim ve sevinçle başlıyoruz” dedi.
“EĞİTİM TOPLUMLARI ETKİLER”
Tarih boyunca insan davranışlarını olumlu yönde etkilemede en etkin aracın eğitim olduğunu söyleyen Gergin, “Eğitim, kişiye yaşam boyu hizmet sunan bir süreç olup; toplumların ekonomik, sosyal, kültürel ve politik gelişimlerini doğrudan etkilemektedir. Buna bağlı olarak, eğitimin çağdaş gelişmeler doğrultusunda toplumun bireyin gereksinimlerine cevap verecek biçimde düzenlenmesi bizim önceliklerimiz arasında olmalıdır. Çünkü bireylerin, çağdaş bilim ve teknolojinin toplumun ve çalışma yaşamının gereklerine uygun biçimde yetiştirilmesi, ancak nitelikli bir eğitimle gerçekleşebilir” şeklinde konuştu.
“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE EN BÜYÜK PAY EĞİTİME”
En pahalı yatırımın insana yapılan yatırım olduğunun altını çizen Gergin, şunları söyledi: “İnsan diğer canlılar gibi dünyevi bazı bilgilerle donanımlı olarak gelmez. Eğitime ve öğretime ihtiyacı vardır. Bu faaliyet bir yaşam boyu devam etse de, insanın özellikle çocukluk dönemi alacağı eğitim ve öğretim bakımından en kritik aşamadır. Hayata kişisel sosyal zihinsel ve manevi anlamda iyi yetişmiş bireyler kazandırmak için çocukluk döneminin iyi değerlendirilmesi ve bu dönemde gerçekleştirilecek eğitimin, çocuğun ilgi yetenek ve algısına uygun olması gerekir. Bir toplumda çocuğa gösterilen ilgi ve sevgi gelişmişlik göstergesidir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bu nedenle bütçelerinin en büyük payını eğitime ayırmaktadırlar.”
“ATATÜRK’ÜN HEDEFİNE EĞİTİMLE ULAŞABİLİRİZ”
Konuşmasında öğretmen ve öğrencilere seslenen Gergin, ülkemizi Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarabilmek için çalıştıklarını kaydetti. Gergin, “Bunu gerçekleştirmek, çocuklara vereceğimiz eğitimle olacaktır. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, bir ülkenin gelişmişlik düzeyi eğitimli insan sayısıyla ölçülür. Çocuklarımızı hep birlikte, bugünden yarının dünyasında söz sahibi olacak şekilde yetiştirmek zorundayız” şeklinde konuştu.
“ÜRETEN, ARAŞTIRAN, SORGULAYAN BİR NESİL YETİŞTİRMELİYİZ”
Çocukların hayatta üretken bir birey olmalarının yolunun öncelikle ilköğretimden geçtiğini vurgulayan Gergin, şunları söyledi: “Okullarımızın amacı bilgi aktarmak değil, bilgiye ulaşmanın yollarını araştıran, bulabilen, bilgiyi paylaşabilen, teknolojiyi üretebilen ve bunları insanlığın yararına kullanabilen, dinamik özgüvenli nesiller yetiştirmektir. Çocuklarımızı uygarlığın yetişkin bir üyesi yapmak, araştıran ve sorgulayan, kendi kendine karar verebilen, kararlarının sorumluluğunu taşıyan, eleştirmekle kalmayıp çözüm üreten bir nesil olarak yetiştirmek temel görevimizdir. Okullarımızdan ve öğretmenlerimizden temel beklentimiz; bu kriterlere uygun davranmaları, Milli Eğitimin temel amaçları doğrultusunda, vatanını seven, milli, manevi ve insani değerlere sahip bireyler yetiştirmektir.” İlköğretim Haftasını kutlayan Gergin, yeni eğitim-öğretim yılının ilçemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olması temennisiyle konuşmasını noktaladı.
Yapılan konuşmaların ardından, İlköğretim Haftası kutlama programında, öğrenciler tarafından şiirler okundu ve çeşitli gösteriler sunuldu. Program sonunda, Kaymakam Muammer Köken ve protokol üyelerince okul bahçesine zeytin fidanları dikildi.