Mut’a bağlı Dereköy Mahallesinde, geleneksel olarak düzenlenen İncir Festivalinin 29’uncusu yapıldı.
Mut Dereköy Mahallesi Kültür Turizm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Dereköy Muhtarlığı’nın ortaklaşa düzenlediği, Mut Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mut Belediyesi’nin destek verdiği 29. Mut Dereköy İncir Festivali’ne; Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Cumhuriyet Başsavcısı Zuhal Solmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, daire amirleri, STK temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.
Yüksel: “Bu yıldan sonra Mut İnciri markasız olmayacak.”
Dereköy İlköğretim Okulu bahçesi’nde yapılan festival; saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Mut Yöresi Halkoyunları Topluluğu gösterisiyle başladı. Festivalin açılışında konuşan Dereköy Mahallesi Muhtarı Bülent Yüksel, 5-6 yıl öncesine kadar köylerinde üretilen inciri tanıyanın olmadığını belirterek, “Mut’un incirini bilen tanıyan yoktu. Mut inciri ülkemin en değerli meyvesi ürünü. İncirde çok eksiğimiz vardı. Kaymakamımız ve STK’larımızla bu yıldan sonra inşallah bu Mut inciri markasız olmayacak” dedi.
Bu yıl yaş incirin 90-100 liraya, kurusunun ise 400-500 lira gibi rakamlara alıcı bulduğunu ifade eden Muhtar Bülent Yüksel, artık markalaşmaları ve patent almaları gerektiğini söyledi. Bunun içinde yetkililerle gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydeden Yüksel, gelecek yıldan itibaren Mut İncirinin markayla satılacağını belirtti. Yüksel, emeği geçenlere ve kendilerine destek verenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını noktaladı.
Karadağ: “Mersin, 10 üründe Türkiye birincisi.”
Festivalin açılışında konuşan Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Karadağ, Mersin’de 100’ün üzerinde ürünün üretildiğini, 10 üründe ise Türkiye birincisi olunduğunu söyledi. Karadağ, “10 Üründe Türkiye ikincisiyiz. 9 üründe de Türkiye üçüncüsüyüz. Ekonomik değere ait ve ilk 10 içerisinde olan 51 tane ürünümüz var. Bu da Mersin ilimizin tarımsal faaliyetler sonucu elde ettiği ürünler ve bunun karşılığındaki gelirinin ne kadar önemli ne kadar fazla olduğunu bize açık açık göstermektedir” diye konuştu.
Orhan: “Dere’de kaliteli tarımsal ürünler üretilmekte.”
Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, açılışta yaptığı konuşmada, “Bahçe bitkileri cenneti olan Akdeniz bölgesinde mikro klima özelliği olan bir ilçede yaşıyoruz. Aynı zamanda Dere köyümüz, bu mikro klima özelliği içerisinde yeni bir mikro klima özellik gösteren bir bölge. Burada gerçekten inciriyle, al kayısısıyla, zeytiniyle son derece kaliteli tarımsal ürünler üretilmekte. Dolayısıyla alın terinin ve emeğin bu kadar yoğun harcandığı bir sektörde elde edilen kazancın da kutsal olduğuna ben inanıyorum” diyerek sözlerini bitirdi.
Ayrancı: “Mut beyazı incirimizin tarımsal ürünler içinde çok önemli ve çok özel bir yeri var.”
29. Dereköy İncir Festivali’nin açılışında son konuşmayı yapan İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı ise, “Mut ilçemiz eşsiz güzellikte birçok ürünün bize çok büyük fırsatlar sunan, imkanlar sunan bir coğrafyada bulunuyor. Mut beyazı olarak isimlendirdiğimiz incirimizle gerçekten tarımsal ürün içerisinde çok önemli bir yeri var çok özel bir yeri var” dedi.
“Temel amacımız, üreticilerimizin elde ettiği geliri arttırmak ve en üst seviyeye çıkarmak.”
4 bin 500 dekar alanda üretim yaptıklarını kaydeden Kaymakam Ayrancı, şöyle konuştu: “Bu seneki hedefimizde 4 bin 200 ton olarak hesaplamış arkadaşlarımız, ama verim biraz düşük, verimli zamanlarda 10 bin tona kadar ürettiğimiz oldu. Burada temel amacımız siz üreticilerimizin bu üründen elde ettiği geliri katma değeri arttırmak ve bunu en üst seviyeye çıkarmak. Bunun içinde odalarımızla, kamu kurumlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bugüne kadar çok önemli çalışmalar var. Bundan sonrada bu istişareleri çalışmaları en üst seviyede devam ettireceğiz. İlk hedefimiz Mut beyazı adını verdiğimiz bu incirimizin coğrafi işaretini alıp coğrafi işaret için gerekli çalışmalar başlattık. Bu başvuruyu gerçekleştirip, bu müstesna ürüne coğrafi işaret almak olacak.”
Yapılan konuşmaların ardından, İncir Yeme, En İyi İncir Üreticisi ve İncir Güzeli yarışmaları düzenlenerek; dereceye girenler ödüllendirildi.
Festivalin akşam bölümünde ise yöresel sanatçıların yanı sıra, Adem Akkuşlu ve Konyalı Edalı sahne alarak, dinleyicilere konser verdiler.