Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, gelenekselleşen Karacaoğlan Türküleri Gecesi’nin 7’ncisini Dağpazarı Mahallesi’nde düzenledi. Mut Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi ve Dağpazarı Mahalle Muhtarlığı’nın destek verdiği gecede; Çağımızın Karacaoğlan’ı olarak adlandırılan Türk Halk Müziği Sanatçısı hemşerimiz Musa Eroğlu’nun yanı sıra Ali Rıza Yılmaz, Sade Demir, Ali Aksoy, Eylem Eşim ve Ertan Uysal sahneye çıkarak Karacaoğlan türküleri çalıp söyledi. Serkan Tokgöz’ün sunuculuk yaptığı gecede ayrıca, Mustafa Tekin ile Saadet ve Ali F. Bilir çifti tarafından Karacaoğlan şiirleri okundu. Mut’un Dağpazarı Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe, yöre sakinleri ve Mutlular büyük ilgi gösterdi ve yoğun katılım sağladı. Geceye katılan dinleyiciler, sahne alan halk ozanlarının söylediği türküler ve şiirlerle, doyumsuz ve unutulmaz bir Karacaoğlan gecesi yaşadı.
Mut’un son 16 yılının kültür sanat yaşamına yön verip damga vuran Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, yine çok güzel ve anlamlı bir etkinliğe imza attı. Mut Çıtlık Dergisi, gelenekselleştirdiği Karacaoğlan Türküleri Gecesi’nin 7’ncisini düzenledi. Mut Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi ve Dağpazarı Mahalle Muhtarlığı’nın destek verdiği etkinlik, ilçeye bağlı yayla köylerinden Dağpazarı Mahallesi’nde yapıldı.
Yöre halkı ve Mutlu sanatseverler 7. Karacaoğlan Türküleri Gecesi’ne büyük ilgi gösterirken, etkinliğin yapıldığı alan hıncahınç doldu. Geceye, Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Koordinasyon Müdürü Büşra Duman Akçay, Mut Cumhuriyet Savcısı, Jandarma Komutanı, Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, Dağpazarı Mahalle Muhtarı Bülent Alp, siyasi parti ve STK temsilcileri, çevre il ve ilçelerden konuklar, muhtarlar ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Mustul: “Karacaoğlan topraklarında türküleri hep çalınıp söylenecektir.”
Dağpazarı Mahalle Muhtarı Bülent Alp’in hoşgeldiniz konuşmasının ardından, gecenin açılış konuşmasını yapan Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi sahibi Nihat Mustul, “Mut Çıtlık Dergisi olarak yıllar önce şu sözlerle yola çıktık: Mademki bu topraklar Karacaoğlan’ın da topraklarıdır, öyleyse bu topraklarda Karacaoğlan türküleri hep çalınıp söylenecektir. İşte bu yolculuğun 7. durağındayız bugün, hep birlikte. Bu hep birliktenin anlamı şudur: Şiirdir, türküdür, kültür sanattır, dostluktur, dayanışmadır, coşkudur, sevgidir, emektir ve umuttur sevgili arkadaşlarım, umuttur. Peki bu kadar kalabalığı buraya toplayan güç nedir? Elbette ki Karacaoğlan’dır, elbette ki Musa Eroğlu’dur, elbette ki öbür sanatçılardır. Ama tek tümceyle kültür sanattır arkadaşlarım, kültür sanattır. O yüzden ben de diyorum ki, yaşasın kültür sanat, yaşasın kültür sanat ve yaşasın kültür sanata gönül verenler, ona katkı sunanlar” dedi.
“Karacaoğlan, Doğanın, çiçeklerin, aşkın, sevginin ve arı duru Türkçenin ozanı.”
Mustul, “Karacaoğlan’ı biz sahipleniyoruz, başkaları sahipleniyor ve hatta kimi devletler sahipleniyor. Ulusal kadar uluslararası bir ozanımız. Doğanın, çiçeklerin, aşkın, sevginin ve arı duru Türkçenin ozanı o” şeklinde konuştu.
Dağpazarı’nın tarihi ve kültürüyle Mut’un özel köylerinden birisi olduğunu söyleyen Mut Çıtlık Dergisi sahibi Mustul, şöyle konuştu: “Her yeri tarih fışkırıyor. Ne yazık ki ünlü kilisesi gözlerimiz önünde yıkıldı yıkıldı, yıkılıyor. Hiçbirimiz durdurmadı durduramadı bunu. Yine Mut’tun tek göçmen köyü. Ve 6 yayla köyünün merkezi. İşte bu gerekçelerle bu etkinliği burada yapıyoruz.”
Konuşmasında, Dağpazarı’ndan olup, geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan Prof. Meryem Uysal’ı da anan Mustul, 7. Karacaoğlan Türküleri Gecesi’ne emek ve katkı veren, katılan herkese teşekkürlerini iletti.
Başkan Orhan: “Bizler bu vatanın bekçisiyiz.”
Gecede konuşan Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, kendisinin de Dağpazarı köyünden olduğunu belirterek, “Babam bu köylü. Az önce Nihat hocam bahsederken göçmenlerden bahsederken, evet bende muhacir kökenliyim. Benim de dedem Bulgaristan göçmeni. Daha kökene baktığımızda ulu önderimiz gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün memleketi olan Selanik göçmeni. Yine her zaman söylediğim, bu Torosların başındaki bu köy ve diğer köylerde olduğu gibi; bizler bu vatanın bekçisiyiz, temsilcisiyiz, koruyucusuyuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyor ki; ‘Arkadaşlar gidin Toros Dağlarına bakın, eğer orada bir Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, dünyada hiçbir güç ve kuvvet bizi yıkamaz’ diyor. Dolayısıyla bizler vatanımızı, memleketimizi, insanlarımızı seviyoruz” dedi.
“Dağpazarı’nın eksiklerini gidereceğiz.”
Dağpazarı köyünün yayla köylerin merkezi konumda olan bir köy olduğunu dile getiren Başkan Orhan, “Köyümüzün tarihi dokusuna bakıldığı zaman, belki Alahan Manastırı’ndan daha eskiye sahip bir kilisemiz var burada. Ciddi tarihi eserlerimiz var burada. İnşallah görev süremiz içerisinde Dağpazarı Köyümüzün bütün eksikliklerini birer birer giderirken, tarihimize de sahip çıkma noktasında elimizden geldiğince bu işlerin de takipçisi olacağımızı, inşallah ben sizin huzurunuzda söz veriyorum” şeklinde konuştu.
“Karacaoğlan’ı bende çok severim.”
“Bende çok severim Karacaoğlan türkülerini, çok severim Karacaoğlan şiirlerini. Biz de yörenin insanıyız; bizim de yüreğimiz yufka, bizim de gönlümüz geniş. Biz de severiz, biz de seviliriz” diyerek bir Karacaoğlan şiiri okuyan Orhan, etkinlik için emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasını noktaladı.
Kaymakam Ayrancı: “Karacaoğlan’ın bu yörenin insanı olması bizi gururlandırıyor.”
Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı ise gecede yaptığı konuşmada, Karacaoğlan’ın bu topraklarda yaşadığını belirterek, “17. Yüzyıl aşık edebiyatının en güçlü ve en önemli temsilcisi bu yörenin insanı olması da bizi ayrıca gururlandırıyor ve mutlu ediyor. Bugün onu günümüzde Türk Halk Müziğinin yaşayan en büyük sanatkarı Musa Eroğlu beyefendiyle beraber anıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Kaymakam Ayrancı, “Mutumuz gerçekten her bir bölgesi, her bir yöresi kendine has dokusuyla, farklı özellikleriyle ön plana çıkıyor. Dağpazarı da bölgemizde 6 köyümüzün yaylası olarak burada vatandaşlarımızın toplandığı bir bölge. Bu organizasyonun burada yapılması ayrıca anlamlı, diye düşünüyorum. Emek veren, destek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, yerel halk ozanlarından Ertan Uysal, Karaman’dan Ali Aksoy, Eylem Eşim, Sade Demir ve Ali Rıza Yılmaz sırayla sahne alarak Karacaoğlan’dan türküler çalıp söylediler. Gecede ayrıca, Mustafa Tekin ve Gülnar’dan Saadet ve Ali F. Bilir çifti tarafından Karacaoğlan şiirleri okundu.
Eroğlu: “300 sene sonra Karacaoğlan türküleri söylüyoruz. Kültür böyle taşınıyor.”
“Yaşamımdaki türkülerde kalıcı olanları seçiyorum.”
7. Karacaoğlan Türküleri Gecesi’nin finalini, Çağımızın Karacaoğlan’ı olarak adlandırılan Türkü Dede lakaplı, THM Sanatçısı Mutlu hemşerimiz Musa Eroğlu yaptı. Musa Eroğlu, konserine başlamadan önce yaptığı konuşmada, “Karacaoğlan türküler yakmış, 300 sene sonra da biz onun türkülerini söylüyoruz. Bu bir güzel bir girişimdir, güzel bir değişimdir. Kültür böyle korunuyor. Kültür böyle taşınıyor ve uzayıp gidiyor. Eğer bir değeri varsa! Eğer yoksa, unutulup gidiyor. Ozan bir şeyler söylemiştir, ama güncel değildir veya kalıcı değildir. Benim yaşamımdaki türkülerde kalıcı olan türküleri seçiyorum; Karacaoğlan seçiyorum, daha yüzlerce aşık seçiyorum. Seçtiğim şeyler hepinizin bildiği şeyler aslında. Her şey unutulur, Kestel Kapızı unutulmaz. Çünkü bir markadır o. Aşıklarımız da öyledir. Dağlarımız öyledir. Onları anlatan şiirler de, kim söylerse söylesin unutulmaz” dedi.
Böyle bir etkinliğe katılıp, hemşerilerinin kendisini dinlemesinden duyduğu gurur ve mutluluğu dile getiren Eroğlu, bunun çok da hoşuna gittiğini belirterek; 81 yaşına geldiğini, başka türkü söyleyen yokmuş gibi hala türkü söylediğini ve artık yorulduğunu söyledi. Etkinlikte emeği geçenlere ve katılanlara teşekkürlerini ileten Eroğlu, “Çıtlık Dergisini unutmayın” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Musa Eroğlu, konuşmasının ardından Karacaoğlan ve kendi türkülerinden oluşan mini bir konser verdi.
Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi tarafından bu yıl Dağpazarı Mahallesi’nde düzenlenen 7. Karacaoğlan Türküleri Gecesi, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Geceye katılanlar çok güzel bir gece yaşadıklarını belirtirlerken, zaman zaman hareketli türkülere oyunlarıyla eşlik edip, Karacaoğlan’la dopdolu bir gece yaşadılar.