Akran zorbalığı bir çocuğun bir başka çocuğa sözlü, fiziksel ya da sanal ortamda zarar verecek her türlü tutum ve davranışı sergilemesi olarak tanımlanabilir. Akran zorbalığı günümüzün ve geleceğin en büyük sorunu.
Gerek çocukların zorbalığa uğradığını fark edebilmesi sorunu tanımlayabilmesi gerekse eğitimciler tarafından durumun fark edilerek etkin bir şekilde müdahale etmesinin önemi yadsınamaz. Akran zorbalığı ile mücadelede çocuk, aile ve öğretmen işbirliği kaçınılmaz. Bu üç ayakta aksama olması halinde akran zorbalığı ile mücadele güçleşir. Çocuklara akran zorbalığını anlatmak, zorbalığın karşıdaki kişiye hissettirdiklerini, yaratmış olduğu olumsuz çıktıları anlatmak, zorbalığa maruz kalan kişinin ise suçunun olmadığını altını çizmek ve en önemlisi zorbalığı uygulayan çocuklar ile okul rehberlik servisince bireysel görüşmeler yapılarak çocuğu bu davranışa iten şeyler üzerine durulması ve aile ile de görüşmeler gerçekleştirilerek aile dinamiği doğrultusunda gerekli müdahalelerin yapılması gerekmekte. Ancak ülkemizde bu noktada yeterli çalışmaların olmadığı, tüm eğitimcilerin de akran zorbalığı konusunda yeterli hassasiyeti göstermemesiyle zorbalığın normalleştirildiği, normalleştirilmesiyle de birçok çocuğun mağdur olduğunu görmekteyiz.
Her anne babanın hayattaki en önemli gayesi mutlu ve sağlıklı bir birey yetiştirmektir. Ancak bu sorun toplumun sağlıklı gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Çocuğun okulda yaşamış olduğu akran zorbalığı çocuğun sadece okul hayatını değil diğer yaşam süreçlerini de olumsuz yönde etkilemektedir.
Zorbalığa maruz kalan çocuklarda alt ıslatma, akademik başarıda düşme, huzursuzluk, gerginlik, içe kapanma, ağlama, okula gitmek istememe, düşük benlik saygısı, travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok durum gözlemlenebilir. Kısacası çocuğun sosyal ve duygusal gelişimlerini olumsuz yönde etkiler.
İşte bu yüzden bir çocuğun bile akran zorbalığına maruz kalmaması için öncelikle “zorbalık”ın ne olduğu ile ilgili tüm eğitimcilerin ortak bir noktada olması gerektiği ve bunun çocuk üzerindeki etkisinin önemi noktasında tüm eğitimcilere vurgu yapılması gerektiği kanaatindeyim. Ardından olmazsa olmaz “aile eğitimlerinin” yaygınlaştırılması ve ailenin çocuk ile temasının, iletişiminin çocuk üzerindeki etkilerinin altı çizilerek vurgulanması gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada çocuk ile temas halinde olan tüm paydaşların ben demeden biz diyerek hareket edip, nitelikli işler yaparak bu sorunun azalacağına inanıyorum. Akran zorbalığını normalleştirmeyen, mücadele eden tüm eğitimcileri de canla başla destekliyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Hiçbir çocuğumuzun akran zorbalığı yüzünden kendini suçlamayacağı, bir damla gözyaşı dökmeyeceği günlere uyanmak dileğiyle…
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
ÇOCUKLUK ÇAĞININ YENİ ÇIKMAZ SOKAĞI: AKRAN ZORBALIĞI
Benzer Haberler
-
ÇKS’DE SON TARİH 31 ARALIK
-
Başkan Orhan mahalle ziyaretlerinde
-
Özgür Oral Manici’den Resim ve Seramik Sergisi
-
İYİLİK İYİDİR
-
PERS YOLU’NDA KURT YÜRÜYÜŞÜ
-
İŞGALCİLERE NEDEN KARŞI KONULMUYOR?
-
ABI HAYAT / MENGİ
-
Mut’ta Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu
-
MERSİN’DE DENİZİ KİRLETEN GEMİYE 20.5 MİLYON TL CEZA
-
ERDEMLİ’DE KESTANE FİDANI DAĞITILDI
-
MERSİN KENT KONSEYİ’NDEN MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS EĞİTİMİ
-
YENİ YILA DAHA İYİ BİR BAŞLANGIÇ İÇİN 10 ÖNERİ!