Dünya üzerinde bilinen ilk yollardan olan ve geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine dayanan Pers Yolu, ulusal ve uluslararası düzeyde katılımcılarla 22-27 Ağustos tarihleri arasında ikinci kez yüründü. Keşfi, ilçemiz iş insanlarından, kanyon sporcusu ve lisanslı dağcı, gazetemiz yazarı Bukay İnce tarafından yapılan Pers Yolu; 2 bin 500 yıl önce Pers İmparatorluğu tarafından yapılmış olup, o günden bu yana yaşayan bir yol. İlk kitlesel geçişi geçtiğimiz yıllarda Mut Çıtlık Doğa Gezginleri’nce Emine-Bukay İnce rehberliğinde yapılan Mut-Karaman arasındaki 2 bin 500 yıllık tarihi Pers Yolu’nda bu yıl; 5 gün 4 gece süren sportif, kültürel, dağcılık faaliyeti sürdürüldü. 4 gece çadırlarda gecelenip 5 gün boyunca yürünen Pers Yolu’nda yaklaşık 85 km. yol alındı. Bukay İnce’nin girişimleriyle, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Karaman Belediyesi, Mut Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen Pers Yolu Yürüyüşü’ne, Türkiye’nin farklı illerinden gelen 120 kişilik yürüyüşçü grubu ve İran’lı bir kadın dağcı katıldı.
Gazetemiz yazarı Bukay İnce ile ulusal ve uluslar arası çapta bu yıl 2. düzenlenen Pers Yolu Yürüyüşü hakkında konuştuk. İnce, bizlere, Pers Yolu ve tarihsel süreci ile ilgili bilgiler verdi ve 4 gece 5 gün süren yürüyüşte yaşadıkları deneyimlerini aktardı.
Şimdi sözü Bukay İnce’ye bırakıyoruz:
Pers Yolu on yıl boyunca süren bir araştırma zincirinin son halkasıdır. 2500 yıl önce Persler tarafından yapılan yol üzerinde Dünya’nın ilk posta teşkilatı kurulmuştur. Dünya’nın kayıp kentler olarak bildiği Sibila ve Punura antik kentleri Pers Yolu üzerinde bulunmaktadır.
Kavaközü Köyü Sibila, Yağlı Yaylası Punura’dır.
Bölge 2000 yıl önce Ketis olarak bilinmektedir.
O dönemde yapılmış bir baraj günümüzde hala çalışmaktadır.
Bölgeye Ketis adını veren, bizim bugün Kestel Dağı dediğimiz dağdır. Ketis o dönemde yaşamış Coropisseis kavmi dilinde Kestel anlamına gelmekte olup, Türklerin bölgeye gelmesi ile Kestel şeklini almıştır. Bu sürecin maddi dayanağı Kestel Dağı’nda yaşayan yaban keçilerinin evcilleşmişi olan kıl keçilerinden elde edilen örgü – dokuma malzemesi olan kılınbu bölgede yoğun olarak üretilmesidir. Ketis Bölgesi’nin metropolisi yani başşehri Coropissos yani bu gün ki Dağpazarı’dır. Bu sohbette konumuz olan Pers Yolu’nun Ketis Bölgesi içinde kalan kısmını Pers Yolu olarak kullanıyoruz biz.
Pers Yolu’nun keşfi Lisanslı dağcı, Kanyon sporcusu, iş insanı, Mut’un Sesi Gazetesi yazarı olan ben Bukay İnce tarafından yapılmıştır. Muhteşem bir kültür tarihi olduğu ve sportif faaliyetlere çok uygun olduğu için Kültür Yolu olarak tasarlamıştır.
Yol üzerinde on yıldır her yıl yürünmekte olup bazı yıllarda bir kaç defa yüründüğü de olmuştur.
Son iki yıldır uluslararası ölçekte yürüyüşler Pers Yolu ekibince benim rehberliğim ve liderliğimde düzenlenmektedir. Bu yürüyüşlerden 2023 yılında yapılanı Mersin Büyükşehir ve Karaman Belediyeleri desteklemiştir. 2024 yılında yapılanı Mersin Büyükşehir Belediyesi, Karaman Belediyesi, Mut Belediyesi desteklemiştir.
Üç kurumumuza da tekrar tekrar Pers Yolu adına sonsuz teşekkür ediyorum.
Pers Yolu’nun maddi anlamda uluslararası standartlarda düzenlenmesi gerekmektedir. Karaman Belediye Başkanlığı bu yıl başlama yeri tabelasını yaptı. Yürüyüş öncesi dağcılar burada bolca fotoğraf çekerek tanıtım yaptılar. Bunun için Karaman Belediyesi adına bu hizmetleri yürüten Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Aslan Bey’e çok teşekkür etmeyi borç bilirim. Başlama yeri tabelası Kültür yolları için çok önemlidir. Yeterli finansmanı buldukça yola ilişkin alt yapı çalışmalarını uluslar arası ölçekte yapmaya devam edeceğim.
Kültür yolları; kırsal turizmi geliştirmek, kırsaldaki turistik olanakları ekonomiye katmak, kent ve kır arasında kültürel etkileşim oluşturmak, kentlerdeki turizm yoğunluğunu yeni mekanlara taşıyarak hafifletmek, yeni ekonomik bölgeler oluşturmak, kır ekonomisini geliştirmek, sağlıklı yaşam yolları oluşturmak gibi amaçlar içerir. Biz de Pers Yolu yürüyüşlerimizde kamp alanlarına köy pazarları kurdurup, katılımcıların, alış veriş yapmalarını sağlamaktayız. Yine yol boyunca yaşayan insan ve doğa etkileşimini sağlamaktayız.
Faaliyeti sanal ortamda bulunan Pers Yolu ve Bukay İnce Facebook sayfaları üzerinden yapmaktayız.
Geçen yıl katılım 100 kişi civarında iken bu yıl 120 kişi şeklinde gerçekleşmiştir. Katılımcılar arasında İranlı bir kadın dağcıda bulunmaktadır. İki can dostumuz da sahipleri ile birlikte yürüyüşe katılmışlardır.
Bir iş insanı olarak Pers Yolu’nun Karaman ve Mut için çok önemli olduğunu görüyorum. Umarım yakın bir zamanda uluslararası ölçekte alt yapısını oluşturup Dünya Kültür Yolları Derneği’ne üye olmayı başarırız.
Pers Yolu’nu tanıtma fırsatı verdiğiniz için size ve gazeteniz Mut’un Sesi’ne çok teşekkür ediyorum. Sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Bukay İnce ile Pers Yolu Yürüyüşü üzerine
Benzer Haberler
-
MİY’DEN GOL YAĞMURU
-
Mut inciri sezonu 50 lirayla kapattı
-
1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI
-
ŞİİR ZAMANI / 34
-
TOROSLARIN YAŞLI NİNESİ 1. BÖLÜM
-
Zeytin ve Zeytinyağı Festivali
-
İHSANİYE MUHTARININ TAMİRCİ İSYANI
-
UZUNCABURÇ’TA BAĞ BOZUMU ŞENLİĞİ
-
GENÇLERİN YAPAY ZEKA EĞİTİMLERİNE YÖNELİK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
-
TEKNOFEST AKDENİZ 2024 YOĞUN İLGİYLE TAMAMLANDI
-
YILDIZ PEHLİVAN’DAN MERSİN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ’NE ZİYARET
-
AK PARTİ’DEN İSRAİL’İN İNSAN HAKKI İHLALLERİNE KARŞI BASIN AÇIKLAMASI