Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nde (MESİAD) düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.
MESİAD Erhan Deniz Konferans salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında iş insanları ile bir araya gelen Başkan Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Mersin iş dünyasının merak ettiği soruları da bu toplantıda yanıtlayan Başkan Kocamaz iş adamları ile karşılıklı fikir alış verişinde bulundu.
Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Engin toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirerek “Mersin hepimizin. MESİAD olarak da Mersin’e ve projelerine sahip çıkıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bize çok katkıları oldu. Kentin gündeminde olan Mersin’le ilgili merak edilenleri bugün burada başkanımıza soracağız. Kendisine şimdiden teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
MESİAD’ın Mersin için önemli bir kuruluş olduğunu, Mersin’in ekonomisine önemli katkı sağlayan insanlardan oluştuğunu ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz,“Mersin’in hafızası MESİAD diyebiliriz. Mersin’in ekonomisine yön veren kuruluşlardan bir tanesi. Özellikle de bağımsız, bağlantısız bir sivil toplum kuruluşu olması nedeniyle kentin problemlerini geçmişten bu yana çok daha eğmeden, bükmeden ilgililere ileten bir kuruluş olması, birçok projeye öncülük yapmış ve yapıyor olması Mersin açısından önemli. Bugün de burada Mersin’in problemleri ve geleceğine yönelik bir toplantıda bir arada olmak bizim açımızdan da önemli” dedi.
Mersin’in özel bir şehir olduğunu ve Mersin’in problemlerinin çözülmesi konusunda istedikleri noktaya henüz gelemediklerini söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 13 ilçeye hizmet vermek zorunda olduklarını kırsal ve merkez ayrımı yapmaksızın sorunlara çözüm bulmak için çalıştıklarını ifade etti.
Mersin’in sorunlarını büyük ölçüde çözecek olan imar planları ile ilgili sık sık sivil toplum kuruluşları ve muhtarlarla bir araya geldiklerini ifade eden Başkan Kocamaz, “1/ 5 binlik planlardan önce 1/100 binlik planlar alelacele bakanlığa götürülmüş. Ama bu plan Mersin’in önünü açacak bir plan değildi. Biz göreve gelir gelmez bu problemlere el attık. 1/100 binlik planları hemen ihale ettik. Uzun bir süreç sonucunda bu plan meclisten geçti ve bakanlığın onayına sunuldu. Bakanlık da üzerinde çok ufak değişiklikler yapıldıktan sonra kabul etti. Bundan sonra esas 1/5 binlik planlarla ilgili çalışma başlattık. Bunun yanı sıra Ulaşım Master Planı çalışmalarını başlattık. Daha önce bu plan çalakalem yapılmış ve 10 ayda tamamlanmış. Biz göreve geldikten sonra bu planı ele aldık ve yeniden ihale ettik. Uzun görüşmeler neticesinde bu plan tamamlandı ve hafif raylı sistem yapılmasına yönelik karar çıktı” dedi.
Mersin’e kazandıracağı en önemli ve büyük projelerden birisi olan Mersin metrosunun proje detaylarını katılımcılarla paylaşan Başkan Kocamaz, “Bizim gönlümüzden Havaray geçti ama izin verilmedi. Daha sonra bakanlık belli bölgelerde yerin altına girilmesinin daha doğru olacağına karar verdi. Proje yeniden ele alındı. Proje şu an tamamlanmak üzere. Bu proje artık tamamı metro olacak şekilde yapılıyor. Tamamı yerin altından gidecek şekilde planlandı” şeklinde konuştu.
Mersin’in tarım, tarih, kültür ve sanayi merkezi olması ve her geçen gün biraz daha gelişmesiyle birlikte bazı sorunlarla da karşılaştıklarını ifade eden Başkan Kocamaz, “Limanla ilgili sıkıntılarımız var. Kapasitesi yüzde yüzün üzerinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra biz Nükleer santralle ilgili konuyu Mersin’de sindirememişken, birde balık çiftlikleri sorunu ortaya çıktı. Biz Mersin halkı adına, Mersin’in menfaatlerini korumakla mükellefiz. Bazen söylediklerimiz bazılarının hoşuna gitmiyor ama biz bu kenti ve bu kentin geleceğini savunmak ve korumak mecburiyetindeyiz. Onun içinde var gücümüzle çalışıyoruz. Biz mücadele ediyoruz ama bir yere kadar. Bu yeni yasalarla birlikte belediyelerin fonksiyonu neredeyse sıfıra indirildi. Tüm bakanlıklar şehir içerisinde size hiç sormadan kararlar alabiliyor. Gerçekten işimiz zor. Biz de bu kadar yasalardan kaynaklanan engelin üzerinden sıçrayarak adeta yarışa çıkmış gibi çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
İş insanları tarafından merak edilen ve özellikle sanayiciler tarafından beklenen 2. Çevre Yolu – Organize Sanayi bölgesi bağlantısı ile ilgili sorulan soruya cevap veren Başkan Kocamaz, “Tarsus Belediye Başkanı olduğum dönemde, bu bölgelerin gün yüzüne çıkarılması için böyle bir yol açılması gerekiyor dedik. Hem D-400 karayolunu rahatlatacak hem OSB bağlantısını sağlamış olacağız. Bu o dönemde konuşuldu. İlk defa 1/ 100 binlik planlara bunu işledik ve Sayın Bakana da bize yardımcı olmasını istedik. Bize ‘Siz istimlakını gerçekleştirin biz de bu yolu yapalım dediler. Tabi bu istimlakını belediye olarak yapmamız mümkün değil. Ancak 18 uygulaması ile bunu yapmamız lazım. Ama 18 uygulaması yapabilmemiz için de o yolun her iki tarafında o bölgedeki insanlara belli imarlar vermek lazım ki o yerleri uygulama ile alalım. İmar planına bunu koyduk ancak imar planını hayata geçirebilmek için 90’a yakın kurumdan görüş almamız gerekti. Bunlardan en önemlisi de DSİ ve Tarım Bakanlığı. Bu ikisi oldukça engel çıkarıyor. Biz her şeye rağmen bazı şartları kabul ettik. Çünkü iş gecikiyor. Biz 1/5 binlik planları etap etap yapalım dedik. Serbest Bölge Otoban Kavşağına kadar olan bölgeyi birinci bölge alalım. Doğu tarafı da ikinci bölge olarak alalım dedik. Şu anda batı tarafından tarımla ilgili yerler belirlendi. Batı tarafında iş belli bir yere gelmiş durumda. Ama doğu tarafı ile ilgili henüz bakanlığın görüşleri çıkmadı. Onunla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
Denizpark’ın son durumu ile ilgili sorulan sorulara da cevap veren ve Denizpark’ın yerine yapılabilecek tesis konusunda önerileri dinleyen Başkan Kocamaz, “Denizpark mahkeme kararı ile yıkıldı. Biz de yıkılmaması için baya direttik. Gerek Danıştay’a gerek ilgili bakanlığa defalarca yazı yazarak direttik. Mecburen yıkıldı. O bölge için bir proje hazırlattık. Talipli bulamadık. Bugünkü konumundan ben de çok rahatsızım. Oraya hiç olmazsa insanların girip çıkabileceği bir proje yapalım dedik. Ayrıca hazırlattığımız projelerde oraya bir kurvaziyer liman yapılmasını istedik. Onunla ilgili bakanlıktan onay çıktı. Geçen hafta proje tanıtım toplantısı yaptılar. ÇED’le ilgili toplantı yapıldı. Yani önü açılmış oldu” şeklinde konuştu.
Tırmıl Sanayi Sitesi’nin yollarının asfaltlanması konusunda sorulan sorulara cevap veren Başkan Kocamaz, “Arkadaşlarımız her tarafta asfalt çalışmalarına başlamıştı. Ama maalesef dövizdeki yükseliş müteahhitleri sıkıntıya soktu. Müteahhitler bizim ihalemizi iptal ediyor. Biz iptal etmeyi düşünmüyoruz. Biz sözleşme imzaladığımızda bütümün tonu bin 100 TL idi şu an 3 bin 100 TL olmuş müteahhitler biz bunun altından kalkamayız, iptal edelim diyorlar. İller bankasından da kredi alamıyoruz. Biraz sıkıntılı görünüyor Ama bizim iptal etme gibi bir düşüncemiz yok” diye belirtti.
Son olarak dere yataklarındaki yapılaşma ve sel felaketleri ile ilgili alınan önlemler hakkında değerlendirmelerde bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Sel felaketleri ile ilgili Taşkın Planı hazırlattık. Dere yatakları ile ilgili yapılaşmaların ortadan kaldırılmasına yönelik DSİ’nin yazıları var. 1/5 binlik planlara bunlarda koyuldu. Bizim insanımız biraz garip. Bunlara da itiraz ettiler. Devlet Su İşleri ile tekrar tekrar görüştük. Bize olması gereken en son yeri tekrar söyleyin ki bu insanlar itiraz ediyor dedik. Biz de bunların hepsini istimlak edemeyiz. Bakanlık siz istimlak edeceksiniz diyor. İlçe belediyeleri geçmişte ruhsatı vermiş. Şimdi sorumluluğu Büyükşehir’in üstüne atıyorlar. Bunlar tabi mutlaka paylaşılacak ama bunları mümkün olduğu kadar azalttık” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Engin, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a plaket ve Semihi Vural’ın Antik Kilikya Öyküleri adlı kitabını takdim etti. HABER MERKEZİ
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
BİZ MERSİN HALKI ADINA, MERSİN’İN MENFAATLERİNİ KORUMAKLA MÜKELLEFİZ
Benzer Haberler
-
Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”
-
Ekim Ayı Mut Belediye Meclis Toplantısı Yapıldı
-
DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI BOYANDI
-
MUT KAYMAKAMI AYRANCI’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI
-
ANAYASAYA ERİŞİLEMİYOR
-
MUT’TA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ
-
VALİ PEHLİVAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI
-
BİR SİYAH YUMURTA HİKAYESİ
-
Tüm Emekliler Sendikası’ndan basın açıklaması: “Emeklileri aç bırakarak tasarruf yapılamaz.”
-
ANAYASA MI, ANI YAŞA MI?
-
ADD’den ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne suç duyurusu
-
Mut Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Cüce’den açıklamalar