Bir sporcu rahatsızlandı. Ekiplerin yardımıyla Kanyondan erken çıkıldı.
2022 yılında, zorluk bakımından Kanyonların Everest’i olarak nitelendirilen, Türkiye’nin ve Dünyanın sayılı kanyonlarından Mut’taki Kestel Kanyonu’nun Doğu Kolu geçişini başarıyla gerçekleştiren, geçen yıl da Batı Kestel’i geçmeyi planlayan, fakat teknik teknik nedenlerden dolayı geçişi erteleyen Bursa Kanyon ve Doğa Sporları Derneği (Kanyon Bursa) sporcuları; bu yıl Kurban Bayramı’nda bu geçişi tamamladı. Aralarında, sportif kimliğiyle de tanınan, gazetemiz yazarlarından Mutlu hemşerimiz Bukay İnce’nin de yer aldığı, Serdar Kurtaran, Erdal Özaslan, Yılmaz Ergül ve Şenol Demir’den oluşan 5 kanyon sporcusu; Kurban Bayramı’nda girdikleri Kestel Kanyonu’nun Batı Kolu geçişi esnasında talihsiz bir olay yaşadı. Kanyon geçişi sırasında rahatsızlanan bir sporcu nedeniyle, kanyon geçişi planlanandan daha erken bitirildi. Rahatsızlanan arkadaşları için yardım isteyen kanyon ekibine; AFAD, jandarma, itfaiye ekipleri ve ambulansla yardım götürüldü. Ekiplerin çalışması sonucu rahatsızlanan sporcu ve diğer ekipler, kanyondan sağ salim çıkarıldı. Bölge halkının da destek verdiği kurtarma çalışması yaklaşık 3,5 saat sürerken; sporcular güvenli bir şekilde kanyon dışına çıkarıldı. Kanyon sporcuları tedbir amaçlı hastaneye götürülürken; sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
“BATI KESTEL ZOR BİR KANYON”
Kendisine ulaştığımız kanyon sporcusu ve aynı zamanda gazetemiz yazarlarından Bukay İnce, Batı Kestel Kanyonu geçişini ve yaşadıkları olayı anlattı. Batı Kestel’i geçen yıl geçme teşebbüsünde bulunduklarını ama teknik nedenlerden dolayı geçemediklerini belirten Bukay İnce, “Bu yıl geçmeyi planladık ve geçtik. Bu geçisi, benimle birlikte Kanyon Bursa’dan 4 kanyon sporcusuyla birlikte geçtik. Kestel Kanyonu’nun Batı Kolu’nu Doğuya göre biraz daha kolay öngörüyorduk, ama kolay değilmiş. Gördük ki, Doğu Kolu kadar Batı Kolu da, dünya ölçeğinde oldukça geçmesi keyifli ve zor bir kanyon” dedi.
“ERKEN ÇIKIŞ YAPMAK ZORUNDA KALDIK.”
Kanyon sporcusu İnce, “Bu kanyon geçişimizde de amacımız, Mersinimiz’in, Türkiyemiz’in ve Mutumuz’un kayısısı, zeytini kadar değerli olan bir doğal varlığı Kestel Kanyonlarını Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak. Bunda da kısmen başarılı olduk. Batı Kestel de, tıpkı Doğu gibi 11,5 km’lik bir kanyon ve yayla köyleri grup merkezi diye tabir ettiğimiz Dağpazarı’nın güneyinden bir yerden başlıyor. Yaklaşık 7 km sonra Doğu Kestel’le birleşiyor ve tek kanyon haline geliyor. Biz bu geçişte 5 sporcuyla burayı geçmeyi başardık. İyi bir geçiş oldu. Sağlıklı bir geçiş oldu. Sporcularımızdan biri kanyonun stresine, mental ve fizik güç olarak son gün dayanmakta zorlandı. Onun için erken çıkış yaptık. Her zaman alışagelen yerden değil de, biraz daha erken ve hızlı hareket edebileceğimizi düşündüğümüz, o arkadaşımız için gerekli imkanlara ulaşabileceğimiz bir yoldan çıkış yapmayı denedik; ama maalesef orada başarılı olamadık. Yardım istemek durumunda kaldık” şeklinde konuştu.
Kendilerine yardımda bulunan kurum, kuruluş ve kişilere teşekkürlerini ileten İnce, şunları söyledi: “Devletin ilgili kurumları sağ olsunlar, Mersin Büyükşehir, itfaiye grubu, AFAD Karaman, Mut Jandarma Karakol Komutanlığı, Mut Milli Parklar Müdürlüğümüz, Yıldız Köyü Muhtarlığı, bizzat oğlunun kendisi İbrahim Güngörmez arkadaşımız, Muhammet arkadaşımız bize birçok konuda yardımcı oldular. Kendilerine teşekkür ediyoruz.”
“TÜRKİYE’DE 5-6-7 GÜNDE GEÇİLEBİLEN BAŞKA KANYON YOK.”
Batı Kestel’i tanıtmaya devam edeceklerini dile getiren Bukay İnce, sözlerini şöyle tamamladı: “Mümkün olduğunca ülkemizden ve dünyadan değişik grupları getirip, bu kanyonu geçmeleri ve dolayısıyla Mutumuz’un tanıtımını yapmalarını sağlamaya çalışacağız. Kanyon sporu bireysel olmayan bir spordur. Kestel bazında düşündüğümüzde en az 5 kişiyle, ama ideali 7-8 kişiyle geçilmesi gereken bir kanyondur. Biz bu geçişte, gerek bayram dolayısıyla, gerekse de insanların uygun tarihlerini oluşturabilmek açısından ancak 5 kişiyle bunu gerçekleştirebildik. Bu kanyon sporunun zor olan yanlarından biri. Para kazanılan bir meslek değil; hobi amaçlı yapılan, yüksek oranda mental ve fizik güç gerektiren bir spor dalı. Bu insanları 3-5 günlüğüne bir araya toplamak da oldukça zor oluyor. Ama Batı Kestel’i, Doğu Kestel’i değerli yapan da budur. Yani geçiş süresinin uzunluğu ve zorluğudur. Türkiye’de 5 günde, 6 günde, 7 günde geçilen başka bir kanyon yoktur. Ünlü kanyonlarımız ya 1 günde, ya 2 günde geçilmektedir. Bu da Kestel Kanyonları için bir artıdır.”