Bu naylon poşetleri daha önce Valla Kanyonu’nda görmüştüm. 2019’da. O yıl katıldığım kanyon festivalinde Horma Kanyonu’nu geçmiştim. Bir ekip de Valla Kanyonu’na gitmişti. Horma bir günlük bir kanyon olsa da harika bir kanyondur. Nitekim o gün geçmeme rağmen öbür gün geçecek ekibe de girmiş bir daha geçmiştim.
Günlük kanyon geçişlerinde sırt çantaları olmaz. Bunun iki nedeni var. Kanyoncu sırt çantaları, bizi Batı Kestel’de vuran kanyoncu sırt çantalarının, kanyon geçişlerdeki rolü çok önemli. Geçiş için gerekli her şey bu çantalarda taşınır. Taşınan malzemeler genellikle dört bölümden oluşur. Kanyon geçişi için gerekli teknik malzemeler. Beslenme için gerekli, kanyon içinde kalındığı sürede yetecek kadar, ihtiyaten bir miktar da olası geç çıkışlarda tüketmek üzere gıda. Bu gıdalarda protein öncelikli ve enerji üreten gıdalar tercih gerekir; ama bu daha çok sporcuların beslenme bilgisine, birazda yemesi hoşluğuna göre oluşur. Bunlarla ilişkili olarak kap kacak, tencere, kaşık türünden. Kanyon suyunun içilebilirlik durumuna göre yeterince su tabi ki de. Kanyon suyu içilebiliyorsa su almaya gerek yoktur. Örneğin Kestel Kanyonları’nın suları içilir, geçiş için su almayız. Suyun yetmediği yerde su arıtma cihazları kullanılır ve kanyonun suyu kaynatılarak kullanılır. Bir diğeri, gece konaklamada kullanacağımız giysi, mat, uyku tulumu gibi malzemelerden oluşur ki, bunlar da girilen kanyon şartlarına, mevsim şartlarına göre ufak tefek değişiklikler arz eder ki, burada kullanılan malzemelerin her koşulda termal olması önemlidir. Kafa lambası da mutlaka bulunmalı. Dördüncü gruptaki malzemeler elektroniktir ki, bu da sporcunun sosyallik durumuna göre farklılıklar arz eder. Bu konuda kanyona müzik çalar getirenler olduğu gibi genelde telefonlar daha çok, fotoğraf çekmek için ve çıkışta iletişim için, uzun geçişlerde haberleşme için bulundurulmak istenir. Su altı kameraları da bu gruptandır.
Genel olarak içeriklerini ifade ettiğim malzemelerin asla ve asla ıslanmaması gerekmektedir. Ne var ki bu konuda çok da başarılı olunamamaktadır. Bunun ana nedeni kanyon sporunun teknik alt yapısının henüz ülkemizde olmaması. Doğal olarak gelişmemesi. Bunda önemli bir yan kanyon sporunun ülkemiz için yeni bir spor dalı olması. Ana öge ise tabi ki de kalkınmışlık düzeyimiz. Her şeye rağmen devam eden spor faaliyetleri, koşullarına göre çözümlerini üretmekte ve kanyoncuların yolu işte bu şeker/salça naylonları ile buluşmakta. Kanyon çantalarına yerleştirmeden önce bu naylon poşetlere konan malzemeler sıkıca yani su almayacağını umduğumuz şekilde ağızları bağlanmakta bazen iki poşete konmakta. Sonra kanyoncu çantası içine yerleştirilen çanta ebatlarında bir salça naylonuna daha konup ağzı bağlandıktan sonra kanyon çantasına konmakta. Su almayacağı umularak ağzı kapatılan kanyon çantaları bir şekilde su alıyor ve içe yerleştirilen salça naylonları malzemeleri koruyor.
İşte bu naylonları temin için, bunları satan bir yere varıyoruz. Geçen yıl Doğu Kestel’e gireceğimizde buradan almıştım ben de. Aynılarından alacağız. Bu arada kanyona girecek sporcu sayısınca yedekli de olmak üzere alınan naylonlar, ortak hesaptan alınıyor. Dileyen sporcu kendi de alabilir ki, ıslanmamak çok önemli.
Bu şekilde tamamlanan çantalara malzemeler kanyona göre yerleştirilir. Geçilecek kanyon bir günlük bir kanyon ise anılı malzemelerin hiçbiri alınmaz. Sadece öğlen için atıştırmalık yiyecek ve yeteri kadar su alınarak, küçük bir sırt çantası ile kanyona girilir. Bu küçük çantalar genelde su alır. Ağırlık yaparsa suyu boşaltılır devam edilir. Görevleri su almamak değil salça naylonları ile ıslanmaya karşı korunmuş atıştırmalıkları taşımaktır.
Geçilecek kanyon bir ve daha çok gece yatmalı ise kanyon çantasına göre seçilir ki, yüz yirmi litreye kadar kanyoncu çantaları mevcuttur. İlk kanyon çantamı altmış litre olarak aldım ben. Ancak bu çanta Kestel Kanyonu için yeterli olmayan bir çanta. Doğu Kestel’i geçerken emanet bir çanta kullandım, ama emanet çantalarda geçiş konforu bulunmuyor pek. Bilirsiniz, bildik nedenlerle. Batı Kestel’i geçerken çanta sorunu yaşayınca bir tane yüz on beş litrelik aldım. İthal ürün ve çok sağlam görünüyor. Bakalım bakalım!
Naylonlanma sonrası Çınaraltı’ndaki ekiple buluştuk. Ortam çok keyifli, ama kalkmamız gerekiyor. Vakit az ve ilk hedefimiz Gezende Kanyonu.
Devam edecek…
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
BATI KESTEL GEÇERKEN / 4
Benzer Haberler
-
MESKİ’NİN 2025 YILI BÜTÇESİ: 10 MİLYAR 749 MİLYON 950 BİN TL
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN KASIM AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
BU BİR TEŞEKKÜR YAZISIDIR
-
ÇAMLIYAYLA’DA EĞİTİM DESTEĞİ
-
BÜYÜKŞEHİR’DEN ERDEMLİ’DE ZEYTİN FİDANI VE MISIR FLAKE YEM DAĞITIMI
-
MERSİN’DE DEZENFORMASYONLA MÜCADELE PROTOKOLÜ İMZALANDI
-
VALİ PEHLİVAN’DAN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE ZİYARET
-
DÜNYA ŞARKILARI DUO
-
Art Land Sanat Çalıştayı Sergisi Mersinlileri Bekliyor
-
ÜLKEMİZDE HER YIL 40 BİN KİŞİ AKCİĞER KANSERİNE YAKALANIYOR!
-
Kreş Salgınları Kapıda
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI