FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 23 Aralık 2024 13 Görüntüleme

AHKİB ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) hizmet binasında düzenlenen Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) ödül törenine katıldı.
Ödül töreninde konuşan Vali Pehlivan; “Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİP) çatısı altında pek çok toplantı ve törenler gerçekleştiriyoruz. Sektör toplantıları yapıyoruz Zaman zaman da bu akşam olduğu gibi ödül törenleri gerçekleştiriyoruz. Elbette ödül törenleri bir finali ifade ediyor. Süreçler içerisinde belli zorluklar yaşanıyor ve belli zorluklarla geçiliyor. Ama bir yandan yaşanan zorluklar dile getirilirken aslında bu süreçte elde edilen olumlu neticeler de bir bir karşımıza çıkıyor. Bu konuda ilgili sektör alanında emek sarf eden başarı ortaya koyan firmalar, bu başarılarının karşılığını ödül olarak almış oluyorlar. Bu akşam da hazır giyim konfeksiyon sektöründe ön plana çıkan 50 firmaya ödül vermek üzere bir aradayız. Bu firmalar içerisinde, 9 firmanın Mersin’imizden olması tabii Mersinliler olarak bizleri ayrıca memnun ediyor” dedi.

Vali Pehlivan: “Artıların daha fazla olması gelecek adına bizleri elbette daha da umutlandırıyor.”

Birçok endüstri alanında olduğu gibi tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de insanlık tarihi açısından en eski sektörlerden birisi olduğunu belirten Vali Pehlivan, şöyle konuştu:
“Malumunuz 18. yüzyılda sanayi devrimi ile birlikte ivme kazanan sektörlerdendir. 19. yüzyılda fabrikalaşmayla beraber seri üretime başlayan 20. yüzyılla beraber otomasyonun da sektöre dâhil olmasıyla birlikte çok daha farklı bir boyut kazanan, hız kazanan bir sektördür.
Ekonomik sahada otuza yakın sektör var. Her sektörün kendine göre hassasiyetleri var, her sektörü etkileyen bir takım dışsal ve içsel faktörler var. Dünyadaki gelişmeler ülkemizdeki gelişmeler ekonomik parametreleri etkiliyor. Ekonomik parametrelerdeki değişkenlikler şüphesiz bütün sektörlere yansıyor. Bugün senatörü temsilen yapılan açılış konuşmalarından anladık ki tekstil sektöründe eksiler de var, artılar da var. Artılar ve eksileri topladığınızda aylar itibariyle yılı değerlendirdiğimizde artıların daha fazla olması gelecek adına bizleri elbette daha da umutlandırıyor.”

“Binlerce firma bu alanda faaliyet gösteriyor.”

Ülkemizin ekonomisi için önde gelen sektörlerden olan hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 600 binin üzerinde vatandaş ve insanımızın istihdam edildiğini kaydeden Pehlivan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“400 bine yakın da tekstil sektöründe istihdam var. Dolayısıyla 1 milyonun üzerinde bir istihdam var. Bu çok ciddi bir rakam. Aileleriyle birlikte düşündüğümüz zaman gerçekten büyük bir nüfusa tekabül ediyor. Binlerce firma bu alanda faaliyet gösteriyor. Mersin ilimizde de 70 civarında firmamız bu alanda faaliyet gösteriyor. Bu firmaların 50’si serbest bölgemizde yer alıyor. Bu firmalar toplamda 12 binin üzerinde istihdam sağlıyor. Hem İlimizin ekonomisine hem de Türkiye’mizin ekonomisine katkı sağlanıyor.
Mersin’imiz, çoklu sektörel yapıya sahip. İlimizde; tarımdan, sanayiye, lojistikten, turizme, tekstile kadar pek çok alanda faaliyetler sürdürülüyor. Bizler de devletimiz adına bu sektörlerin üretim ve ticaret süreçlerini yakından takip ediyoruz. Yerelde ilgili kurum ve kuruluşlarımız ile sektörün mensuplarına kulak verip istişareler yapıyoruz.
Konuşma yapan Başkanlarımız deprem felaketinden bahsettiler. Allah bir daha göstermesin gerçekten çok büyük bir felaketti ve öncesinde de pandemiyi yaşadık. Pandemi döneminde ben Şırnak Valisi’ydim. Orada görev yapıyordum. Tam da, Şırnak’ta bir hazır giyim ve konfeksiyon fabrikası kurma aşamasındaydık. Üniversite kampüsünde 4 bin metrekare kadar bir atıl bina vardı. İlk defa Şırnak merkezde böyle bir fabrika kurulacaktı. Maraş’tan bir firma ile irtibat kurduk, orayı fabrikaya dönüştürme konusunda anlaştık. Biz de ilgili kurumlarımızla gerekli desteği sağladık.”

“Girişimcilerimiz yaşanan krizler karşısında alternatifler üretebiliyor”

Vali Pehlivan, “Üretime başlayacağımız zaman, pandemi bütün dünyayı kasıp kavurmaya başladı. Durum böyle olunca, muhtelif markaların ürünlerini üretmeyi planlayan firma Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç edilmek üzere oradan önlük ve benzeri hijyenik malzemeler, pandemide ihtiyaç duyulan ürünler, üretilmeye başladı. Aslında bu örneği vermemin bir sebebi de şudur. Birçok sektörde olduğu gibi hazır giyim konfeksiyon sektörü de gelişmelere göre hemen adaptasyon sağlayabiliyor. Yaşanan krizler karşısında alternatifler üretebiliyor. Rakamlar ifade edildi, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız son yıllarca ortalama 20 milyar dolar seviyesindeyken bir gerileme söz konusu olmuş durumda. İnanıyorum ki, sektör tekrar bir atağa geçecektir. Peki, bu nasıl olacaktır? Elbette ki bugüne kadar olduğu gibi Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde, devletimizin başta Ticaret ve Sanayi Bakanlığımız olmak üzere, ilgili Bakanlıklarımızın destekleri, teşvikleri ve sektör mensuplarının gayretleri iler olacaktır” şeklinde konuştu.

“Dijitalleşme çağındayız.”

Pehlivan, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Sektör, siz kıymetli mensuplarının bugüne kadar olduğu gibi değerli katkıları, önerileri ve bu önerileri hayata geçirmeleriyle birlikte ivme kazanmaya devam edecektir. Hele ki dijital çağdayız, dijitalleşme çağındayız. Dijitalleşme birçok farklı alanlara yansıdığı gibi bu alanlara da yansıyor. Bunu görüyoruz. Artık dünyada sadece belli markalara ve bu markaların ürünlerine değil e-ticaretle birlikte diğer markalara ve ürünlere de alan açılıyor. Bu anlamda daha geniş bir rekabet alanı veya ticaret alanı oluşuyor. Bu konularda firmalarımızın adım attığını görmekten memnuniyet duyuyoruz.
Bugün sabah bir etkinliğimiz vardı. Malumunuz geçtiğimiz hafta ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ydı. Eski adıyla ‘Yerli Malı Haftası’. Biliyorsunuz 1983 yılından beri ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ kutlanıyor. Şunu ifade ettik, eskiden Yerli Malı Haftası olduğunda okullarımızda ağırlıklı olarak tarım ürünleri ve yemekler olurdu. Günümüzde ise Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, yürütülmekte olan milli teknoloji hamlesi kapsamında; teknolojik sahada birçok eserimizi, ürünümüzü sergileme imkânımız var ve dünyanın her tarafına hele ki savunma sanayinde en son edindiğimiz veriler ile 230 ayrı üründe 185 ülkeye ürün ihraç ediyoruz. Artık milyarlarca dolardan bahsediyoruz. Demek ki bu atılım çağını yakalamak her alanda olduğu gibi savunma sanayi alanında olduğu gibi diğer bütün sektörlerde de devam ettiği sürece inşallah her daim olumlu gelişmelere şahitlik edeceğiz, diyorum.
Ben bu duygularla tabii sektörün emektarlarına, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe çalışanlarıyla birlikte yüzbinlerce kişiyi temsil eden değerli başkanlarımıza, ortaya koymuş olduğunuz emek, alın teri, gayretlerden dolayı siz değerli iş insanlarımıza, teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Sizlerin şahsında bu sektörde çalışan 1 milyonun üzerindeki vatandaşımızın emeğini de burada hatırlatmak, yâd etmek isterim. Sektörün bütün çalışanlarına ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. İnşallah ortaya konulan bu emek karşılığını giderek çok daha fazla nispette bugüne kadar olduğu gibi alacaktır, diyorum. Bu gece ödül alanları ayrıca tebrik etmekle birlikte sektörün içerisinde yer alıp sektöre değer katan, ülkemizin ekonomisine değer katan bütün girişimcilerimize, iş insanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, ödül gecesinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
Programda, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve AHKİB Başkanı Gürkan Tekin birer konuşma gerçekleştirdi.
Vali Ali Hamza Pehlivan ve İl Protokol üyeleri tarafından 2023 yılında ihracat rakamları ile dereceye giren firmaların ödülleri takdim edildi, ödül gecesi toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.
Birlik bünyesindeki en çok ihracat yapan 50 firma içerisinde Mersin İlimizden toplam 9 firma yer aldı.
Ödül törenine; İl Protokolü, oda, borsa, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Tema Tasarım | Osgaka.com