Ailemin muhalefetine rağmen yatılı okula gitmek gerçekten hayatımın seçimiydi. Henüz 14 yaşındaydım. Geriye dönüp baktığımda kendimle gurur duymuyorum desem yalan olur. Şahsen bugünlerde 58 yaşlarımda o kadar cesur ve kararlı değilim.
Mut Lisesinde eğitim başlamıştı ama derslerin çoğu boş geçiyordu. Üniversite sınavını kazanmanın şartı olarak görerek, babamın geri dönmem için ısrarına rağmen, otogarda gördüğüm çeşit çeşit, renk renk elbiseli insanlardan biraz korkmama rağmen geri dönmek aklımın ucundan bile geçmedi.
Sultan II. Abdülhamid Han’ın Seyhan Nehri kenarında Askeri Rüştiye olarak yaptırmış olduğu Adana Kız Lisesi binası ilk görüşte bizi çok etkiledi. Okulun önünde ve arkasında sağlı sollu taş merdivenler vardı. Sınıfların yüksek tavanları ve pencereleri ortamı oldukça ferah kılıyordu. Sınıf tabanları ahşap dilmelerden oluşurken, antre mozaik taşlarla kaplıydı. Akşam etütleri arasında plak çalınıyor ve isteyen bu mozaikli antrede dans ediyordu.
Alt katta 4 sınıf mevcuttu. Bunların arasında idari odalar yer alıyordu. Üst katta ise 40’ar kişilik iki tane yatakhane bulunuyordu.
Öğrenciler sabah saat 5’te uyandırılır. Yataklar düzeltilip, giyinildikten sonra aşağıya inip etüt yapılırdı.
7.5 gibi kahvaltıya gidilir, sabahçılar kahvaltıdan sonra dershanelere, öğlenciler ise bodrum denebilecek karanlık izbe bir odaya giderlerdi. O oda son sınıfta bize tahsis edilmişti. Odanın bunca olumsuz özelliği yanında bir de Müdür beyin odasından dinlendiğini öğrendiğimizde büyük bir şaşkınlık geçirmiştik. Öğleye kadar bu odada, öğleden sonra derste, akşamları etütte idik. Etütten sonra yarım saat içinde yatmak zorundaydık. Bütün gün saatler arasında onar dakikalık aralardı sadece serbest zamanımız. O da ancak en zaruri ihtiyaçlara kullanılabiliyordu. Amaçlandığı üzere dersten başka hiçbir şeye vaktimiz yoktu. Hafta sonu geldiğinde büyük uyumsuzluk yaşıyorduk.
Önceleri bir saat olan çarşı iznimiz, fazlası istenince hepten kaldırıldı. Kalemimizi, silgimizi gündüzcü arkadaşlara aldırmaya başladık.
Okulda her şey yasaktı. Saç ve etek boyu en önemli mevzulardandı. Kimden gelirse gelsin mektuplarımız okunuyordu. Her türlü kitap yasaktı. Olur olmaz saatte arama yapılırdı. Bahçede iki kişi volta atabilirdi ama üç kişi asla. Dolaşırken göz ucuyla da olsa nehre bakmak da yasaktı.
Şimdi bunları konuşuyoruz da daracık bir okula yığılmış yüz küsur kız. Yarısı 13 – 15 yaşlarında. Ailelerinden uzakta ve hepsi Müdür Bey’e emanet. Öyle ki Müdür Bey bahçedeki lojmanda oturuyor.
Geriye sadece iki genç etüt hocası ve yaşlı bir kapıcı var. Ben olsam titrerdim. Adana her zaman karışık bir yer. Anarşist gruplar kimseye nefes aldırmıyor. O yıllarda şehirde eğitime ara vermeyen tek okul bizimkisiydi. Müdürümüz Selahattin Doğan’ı sitayişle anıyorum. Böyle disiplinli olmasaydı kimlerin başına neler gelebilirdi? En hafifi ders çalışamamak olurdu hiç şüphesiz.
Okulun iyi yönlerinden birisi de sosyal faaliyetlerdi. Tecrübeli tarih hocamız bizi Suriye’ye Süleyman Şah’ın türbesine götürmüştü. Gerçi Suriye Devleti fikir değiştirdiği için yarı yoldan geri dönmüştük ama olsun. Sonra bir gün künefe yemek için Hatay Dörtyol’a gitmiştik. Kimse değişik geldiği için künefeleri yiyememiş ben dahil herkes tabaklarını öylece bırakınca hocamız çok üzülmüştü. Zira künefe bir hayli pahalıydı. Hatay’a gelmişken o zamanlar için Dünyanın ikinci önemli mozaik müzesini de tarih hocamızın rehberliğinde ziyaret etmiştik. Müzede ve dönüş yolunda Sen Piyer Kilisesinde çektirdiğimiz fotoğraflar hala o günlerin tanığı olarak albümümdeki yerlerindedir. Bu gezilerin mimarı ilerlemiş yaşına rağmen hep bize bir şeyler verme çabasında olan, heyecanlı, enerjik, milliyetperver ve gerçek bir Atatürk aşığı olan tarih öğretmenimizdi. Ben kendisini, O da beni severdi. En yüksek notları tarih dersinden alırdım. Diğer öğretmenlerimiz de çok değerli insanlardı.
Çok sık olmasa da ara sıra tiyatro bizim için kapatılır, bazen konserlere de götürülürdük.
Okulun belki en güzel yönü farklı kültürleri tanımaktı. Bizim beş kişilik bir grubumuz bile olmuştu.
Birbirimize hiç benzememize rağmen çok iyi anlaşıyorduk. Grubun isim annesi bendim.
‘KAKAFONİ’ adı çok uygun düşmüştü.’ Birbirine benzemeyen sesler topluluğu ‘manasınaydı.
Hoş bir olaydı anlaşmak, eğlenmek, yardımlaşmak…
Geçen yıllarda depremden sonra bir kez ziyaret edebildiğim sevgili okulumun restorasyonu tamamlanmış.
Selamlarım ilk inşasından bugüne kadar tüm emeği geçenlere ve tüm AKL’LİLERE…
Devlet Babamız sonsuza kadar var olsun!
Bizlere tüm bu imkanları tanıdığı için…
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
ADANA KIZ LİSESİ
Benzer Haberler
-
MESKİ’NİN 2025 YILI BÜTÇESİ: 10 MİLYAR 749 MİLYON 950 BİN TL
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN KASIM AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
BU BİR TEŞEKKÜR YAZISIDIR
-
ÇAMLIYAYLA’DA EĞİTİM DESTEĞİ
-
BÜYÜKŞEHİR’DEN ERDEMLİ’DE ZEYTİN FİDANI VE MISIR FLAKE YEM DAĞITIMI
-
MERSİN’DE DEZENFORMASYONLA MÜCADELE PROTOKOLÜ İMZALANDI
-
VALİ PEHLİVAN’DAN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE ZİYARET
-
DÜNYA ŞARKILARI DUO
-
Art Land Sanat Çalıştayı Sergisi Mersinlileri Bekliyor
-
ÜLKEMİZDE HER YIL 40 BİN KİŞİ AKCİĞER KANSERİNE YAKALANIYOR!
-
Kreş Salgınları Kapıda
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI