Tescillenmiş 1300 yıllık anıt zeytin ağacıyla Mut zeytini ve zeytinyağının geçmişinin çok gerilere dayandığını belirten Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gürsel Aydın, önemli bir iddia ortaya attı: “Kleopatra güzelliğini Mut Zeytinyağına borçlu.”
Mut Ticaret ve Sanayi Odası (Mut TSO) Başkanı Gürsel Aydın, tarihe ışık tutacak çok önemli bir iddiada bulundu. 1300 yılı aşkın yaşıyla tescillenmiş anıt zeytin ağacının Mut’ta bulunduğunu belirten Gürsel Aydın; Milattan Önce (MÖ) 30 yıllarında yaşamış ve tarihe güzelliğiyle damga vuran Antik Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzelliğini Mut zeytinyağına borçlu olduğunu söyledi.
Mut TSO Başkanı Aydın, “Kleopatra Milattan Önce 30 yıllarında Tarsus’ta yaşamış. Kleopatra’ya Hacınuhlu Masara’dan zeytinyağı götürmüşler, zeytinyağında banyo yapmış. Kleopatra güzelliğini ona borçluymuş” dedi.
İddialarını arkeolojik kazılarda çıkan bulgulara ve üniversite bitirme tezlerine dayandıran Aydın şunları söyledi: “Selçuk Üniversitesi’nden bazı arkeologlar ve Antakya Hatay Üniversitesinden bir öğrenci burada araştırmalar yaptı. Buradaki arkeolojik kazılarda çıkan bulgulara göre ve tezlerden çıkan şeyler bunlar. Geçimli Mahallesiyle Diştaş Mahallesi arasındaki zeytin yağlarının çıkarılma yeri, Dikilitaş mevkiinin altındaki Alaoda diye bir kilise. Kaya mağara kilisesi. Onun alt tarafında zeytin küpleri var, yağ çıkarma yerleri var. Yağ çıkarma yerlerinde çıkarılmış hazırlanmış. Kaya havuzlara yağlar indirilmiş. Öyle tarihi yerler var, milattan önceki zamanlarda. Orada çıkarılan zeytinyağları gidiyormuş Tarsus’a. Kleopatra’ya gidiyormuş.”
Mut’ta Hacınuhlu bölgesinde Masara diye bölgenin bulunduğunu sözlerine ekleyen Gürsel Aydın, “Masara aslında yağ çıkarılan yermiş. Masura diye geçiyor. İspanya’da da var böyle bir yer. Biz şimdi buna Masara diyoruz. Dere Masara diyoruz hatta. Hacınuhlu bölgesinde. Orada da 1300 yıllığa yakın zeytin ağacı var. Ama tescillenmedi. Tescillenen Haydar Mahallemizdeki 1300 yıllık anıt zeytin ağacımız halen yaşıyor ve halen ondan zeytinyağı çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.
MUT ZEYTİNYAĞINA COĞRAFİ İŞARET
Mut zeytinyağına coğrafi marka işareti aldıklarını anımsatan Mut TSO Başkanı Gürsel Aydın, “Eylül ayında tescili gerçekleşmiştir. Bundan sonra zeytinyağı ambalajlarında Türkiye haritasını içeren menşei işareti ve Mut Zeytinyağı logosu kullanılacaktır.” dedi.
AYVALIK TÜRÜ MUT’A AİT
Açıklamalarında ilçemiz için önemli bir bulguyu da paylaşan Gürsel Aydın, 9 Eylül Üniversitesi ve Mersin Valiliği tarafından yöresel türlerin tespiti çalışmasından bahsetti. Aydın, “Ayvalık türünün % 80 Mut’a ait olduğu yönünde bilimsel bulgulara ulaşılmıştır” dedi.
TARİH ÖNCESİ VE SONRASI ZEYTİNİN MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Aydın konuşmasının devamında şunları söyledi: “Tariş her yıl ilçemizden zeytin ve zeytinyağı almaktadır. Marmara Birlik ilçemize yatırım yapacak olup, 1300 yıllık anıt ağacı ile zeytinin tarih öncesi ve sonrası merkezi olmaya devam edeceğiz.”
*VII. KLEOPATRA (MÖ 69 – MÖ 30)
Tarihe güzelliğiyle ve çalkantılı hayatıyla damga vuran Antik Mısır’ın son Hellenistik kraliçesi. Asıl unvanı VII. Kleopatra olmasına rağmen kendisinden önce gelenler unutulduğu için, kısaca Kleopatra olarak bilinir. 9 dil bilen Kleopatra zeki bir kadındı. İskenderiye’de doğdu.
Doğum tarihi: MÖ 69, İskenderiye, Mısır.
Ölüm tarihi ve yeri: MÖ 12 Ağustos 30, İskenderiye, Mısır.
Tam adı: Cleopatra VII Thea Philopator.
Defin tarihi ve yeri: Tomb of Antony and Cleopatra.
Eş: Marcus Antonius (e. ?–MÖ 30), XIII. Ptolemaios, Ptolemy XIV of Egypt.
Çocuklar: Caesarion, Aleksandros Helios, Kleopatra Selene II, Ptolemy Philadelphus.