Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mut’ta zeytin hasadına katıldı.
Vali Ali Hamza Pehlivan, Mut İlçe merkezine 30 kilometre mesafedeki Haydar Mahallesi’nde bulunan ve 2009 yılında ‘Anıt Ağaç’ olarak tescillenen yaklaşık 1300 yıllık ağacın zeytinlerini hasat etti.
Zeytin hasat etkinliğine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın yanı sıra, Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, ilçe protokolü, siyasi parti ve STK temsilcileri, Ak Parti MKYK Üyesi Mustafa Sever ve yurttaşlar katıldı.
Haydar Mahallesinde düzenlenen zeytin hasat programında zeytinyağı tadımı yapan, daha sonra da 1300 yaşındaki Anıt Zeytin Ağacı’ndan zeytin hasadı yapan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, açıklamalarda bulundu. Hasat etkinliğinin ardından konuşan Vali Pehlivan, “Bugün, Mut İlçemizdeyiz. İlçe ziyareti programımıza 1300 yıllık Anıt Ağacın zeytinlerinin hasadını gerçekleştirerek başladık. Bu zeytin ağacı, 2009 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından ‘anıt ağaç’ olarak tescil edilmiş bir varlığımızdır” dedi.
Haydar’daki Anıt Ağaç hakkında bilgiler veren Pehlivan, şöyle konuştu: “Geçmişten günümüze, günümüzden de geleceğe köprü kuran bu ağacımızın gövde genişliği yaklaşık 8 metredir. Bilindiği üzere, anıt ağaç vasfının verilmesi için birtakım kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere uyan, sadece İlimizde ve Mut İlçemizde değil ülkemizdeki nadide ağaçlardan birisi olan bu anıt ağacımızda bugün hasat gerçekleştirdik. Tarihe tanıklık eden bu zeytin ağacında 1300 yıldır hasat gerçekleştirilmektedir. Anıt Ağacının zeytinlerini, tarih boyunca olduğu gibi bugünün insanı da hasat ediyor, yağını alıyor, sofralık olarak değerlendiriyor.”
Mersin’de ve Mut’ta zeytin hasadının başladığını ve devam ettiğini belirten Vali Pehlivan, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Türkiye genelinde ortalama zeytin üretimi 1 milyon 500 bin ton iken bu üretimin yaklaşık onda biri İlimizde gerçekleştirilmektedir.
Zeytin üreten iller arasında 8. sıradayız.
Mut İlçemizde 2024 yılında 150 bin ton zeytin rekoltesi tahmin edilmektedir. İlçemizdeki zeytin üretiminin özelliği hem mikro klima yapısı, kısmen rakımının deniz seviyesinden yüksek olması, 200 m ve 700 m rakım arasında zeytinlerin üretiliyor olması, Akdeniz’den gelen rüzgârın Torosların zengin bitki örtüsüyle birleşerek sağlıklı ürün yetişmesi için uygun ortam sunması, bu iklimin zararlıların çoğalmasına fırsat vermemesi zeytinlerde kaliteyi artırmaktadır.
Zeytin sineği gibi zararlılar, halkalı leke hastalığı gibi etmenler Mut yöresinin iklim şartları sayesinde görülmemektedir.
Zararlıların görülmemesi burada ilaçlama yapılmamasına, ürünlerimizin organik bir şekilde yetiştirilmesine imkan sağlamaktadır.”
“MUT’TA YETİŞEN ZEYTİNLER, %100’E YAKIN ORGANİK ÜRETİLİYOR.”
Vali Pehlivan, şunları kaydetti:
“Bu üretilen zeytinlerin bir kısmı zeytinyağı, bir kısmı da sofralık zeytin olarak vatandaşlarımıza sunulmaktadır. İlçemizde 22 zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır. Ayrıca 15 adet zeytin işleme tesisi vardır. Bu fabrikaların birçoğu Tarım ve Orman Bakanlığımız, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen hibe destekleriyle kurulmuş, vatandaşlarımız tarafından işletilen tesislerdir. Bu tesislerim sayısı giderek artmaktadır.
Zeytincilik, Mut İlçemizde her geçen gün daha profesyonel bir şekilde yapılmaktadır. Zeytin, İlimizde ağırlıklı olarak Mut İlçemizde yetişmekle birlikte toplam rekoltenin yarıya yakını Mut İlçemizde yetişmektedir. Mut zeytinin coğrafi işaret tescil belgesi bulunmaktadır. Bu yönüyle de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca Tarsus Sarıulak Zeytini ve Tarsus Sarıulak Zeytinyağı coğrafi tescil almış ürünlerimiz arasında yer almaktadır.
İlçemiz genelinde 10 milyon zeytin ağacımız bulunmaktadır.
Bu üretim ve rekolte zeytin ağaçlarımızın çiftçilerimiz tarafından bakılması, değerlendirilmesiyle üretilmektedir. Bu işi ticari anlamda değerlendiren firmalar tarafından hem sofralık olarak işlenmesi hem zeytinyağı yapılması gibi hem de sabun vb ürünlerin üretimi gerçekleştirilmektedir.
Mut ilçemizde en yaşlı en kadim ağaç 1300 yıllık anıt ağacıdır.
Bu vesileyle hayırlı ve bereketli bir hasat sezon olmasını; 1300 yıllık anıt ağacının da daha nice yüzyıllar dimdik ayakta kalmasını diliyorum.”
Mut’un farklı diğer mahallelerinde Anıt Ağaçları bulunduğunu dile getiren Pehlivan, “Çortak Mahallesinde 820 yaşında zeytin ağacı, Kurtuluş Mahallesinde 650 yaşında zeytin ağacı, Hacısait Mahallesinde 435 yaşında zeytin ağacı. Bu ağaçlarımız zeytinin dününü, bugününü ve de yarınlarını simgelemektedir. Bir kere daha hayırlı, bereketli bir hasat sezonu diliyor, emektar bütün çiftçilerimize, ortaya koymuş oldukları emek, yapmış oldukları üretimler ile kendi ailelerin, İlçemizin, İlimizin ve ülkemizin ekonomisine sundukları katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuşmasını noktaladı.
Hasat programında, 1300 yaşındaki asırlık zeytin ağacından zeytin toplayan Vali Pehlivan, stantlarda sergilenen ürünler hakkında kadın çiftçilerden bilgiler aldı, hayırlı bereketli kazançlar diledi.
Programın sonunda, günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Hasat programına, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın, Haydarköy Mahalle Muhtarı Mehmet Işık, Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Sezer ve çok sayıda çiftçi iştirak etti.