FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 29 Temmuz 2024 55 Görüntüleme

TARSUS YEREL BASIN SERGİSİ AÇILDI

Basın Özgürlüğü Günü Tarsus’ta bir sergiyle anıldı ve kutlandı. 24 Temmuz Sansürün kaldırılışının yıldönümünü ve Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle Aratos Felsefe dergisinin Yayın Yönetmeni, gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın küratörlüğünü yaptığı ve gazeteci Yakup Boncuk ile Hakan Bulut’un katkılarıyla “Tarsus Yerel Basın Sergisi” Tarsus’ta Tadeka binasında açıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi (MBB) Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Tarsus’a Değer Katanlar (TADEKA) bünyesinde açılan “Tarsus Yerel Basın Sergisi”nin açılışına Tadeka kurul sözcü ve üyeleri, Medya Mensupları Dernek Başkanı Okan Çalışkan, Tarsus Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Emre Geçim, Yenises gazetesi sahibi Cem Homurlu, Tarsuslu gazeteciler ile çok sayıda davetli katıldı.
Açılış konuşmaları ve takdimi Tadeka kurul sözcüsü Dr. Ali Cerrahoğlu yaptı, MBB Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Müdürü Başar Akça, yaptığı konuşmada, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi bir kent Tarsus’u önemsediklerini ve belediye bünyesindeki Tarsus’a Değer Katanlar (TADEKA) oluşumunun kent için güzel etkinlikler gerçekleştirmesinden mutlu olduklarını belirterek, “Tarsus’un basın tarihinin oldukça köklü bir geçmişi var. Bu sergiyle kent belleğini yeniden canlandırılmış oldu. Emeği geçen arkadaşları kutluyor ve teşekkür ediyorum. Tüm basın çalışanı gazetecilerin basın bayramını kutluyorum” diye konuştu.
“Tarsus Yerel Basın Sergisi”nin küratörü Uğur Pişmanlık ise konuşmasında insanlığın ilk iletişim aracı dil ve işaretleşme olduğunu, zamanla iletişim araçlarının değişerek gelişme gösterdiğini ve matbaanın icadıyla gazetenin ortaya çıktığını ifade ederek, “Gazetecilik mesleği gerçeği aramak, bulmak ve kamuoyuyla paylaşmaktır. Gazetecinin halka karşı sorumluluğu vardır. Gazeteci boyun eğmez ve basın meslek ahlak ve ilkelerine uyar” dedi. Tarsus basının tarihi 126 yıl öncesine kadar uzandığını belirten Uğur Pişmanlık şunları söyledi, “Tarsus, gazeteyle ilk kez 1908 yılında tanışır. Mehmet Tahir Üncü Efendi, 1908 yılında Ermeni eşrafından Mıdırgıçyan’ın matbaa makinesini satın alarak ‘Tarsus’ adıyla ilk gazeteyi yayınlamasıyla başlar. 12 Ağustos tarihine kadar açık kalacak olan “Tarsus Yerel Basın Sergisi”nde günümüzden Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüz yılı içinde 1908’de yayın hayatına başlayan “Tarsus” gazetesinden itibaren Tarsus’ta çıkan gazetelerden örnekler, bugün aramızda olmayan gazetecilerin yaşam öyküleri, basın haberciliği de gazetecilerin haber yapımından gazetenin hazırlık ve baskı süreçlerinde kullanılan matbaa makinesi hurufatları (kurşun harfler), fotoğraf makinesinden, ses kayıt cihazlarına, telsizden basın kartlarına kadar pek çok malzeme yer alacaktır. Bu sergi ve Basın Özgürlüğü için mücadele günü nedeniyle dünyanın her köşesinde, basın meslek ilkeleri ve ahlakına uyan, emekten yana, yurtsever, ilerici ve aydınlanmacı duruşuyla boyun eğmeden haber peşinde koşan gazeteci meslektaşlarımızın Basın Özgürlüğü Gününü kutluyoruz ve doğru habercilik uğruna bedel ödeyip aramızda olmayanları da saygıyla anıyoruz. “Tarsus Yerel Basın Sergisi”ne katkıda bulunarak destek veren çok değerli iki gazeteci arkadaşımız Yakup Boncuk ile Hakan Bulut’a da teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Tadeka kurullarında görev yapan arkadaşlar ile emeği geçen görevlilere ve yöneticilerine de teşekkür ederim.”
Küratör Uğur Pişmanlık’la birlikte katkıda bulunan gazeteci Hakan Bulut ve Yakup Boncuk da birer konuşma yaptı. Hakan Bulut konuşmasında Akdeniz gazetesinin çıkış öyküsünü anlattı. Yerel basının sorunlarına değindi ve internetle birlikte basındaki değişimlere dikkat çekerek bu alanda da her şeyin dijitalleştiğini söyledi.
Gazeteci Yakup Boncuk ise, gazeteciliğe dağıtıcı olarak başladığını, matbaada ürettiplik olarak çalıştığını, yerel ve ulusal gazetelerin muhabirlik yaptığını belirterek, artık insanların okumadığını, yerel basının zor şartlar içinde olduğunu ifade etti.
Son olarak Medya Mensupları Derneği Başkanı Okan Çalışkan ile Tarsus Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Emre Geçim de Tarsus basını ve gazetecilik üzerine kısa birer konuşma yaptılar.
“Tarsus Yerel Basın Sergisi”nde ayrıca Uğur Pişmanlık’ın yazdığı Tarsus Basın Tarihi/ 100 Yıllık İzler, Uğur Pişmanlık ve Yakup Boncuk’un ortak çalışması olan “Tarsus Yerel Basını” ile Aratos Felsefe Dergisinin gerçekleştirdiği Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu’nun ilki olan “Basın Sosyolojisi” başlıklı sempozyum kitabı yer alıyor.
Tarsus Yerel Basın Sergisi, 12 Ağustos tarihine kadar TADEKA Binasında açık kalacak.

Tema Tasarım | Osgaka.com