FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 12 Şubat 2024 97 Görüntüleme

Semercilik bitme noktasında

İlçemiz Mut’ta, daha önce 10 tane olan semerci sayısı, son yıllarda bahçelere gitmek için kullanılan patpat tabir edilen çapa motorlarının çoğalmasıyla bire düştü. Patpat (Taktak) motorlarının işlerini bitirdiğini belirten ilçedeki son semerci ustası Üstün Topaktaş, 40 yıllık mesleğiyle ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.
İmkanların artması, sanayinin gelişmesi, nüfusun çoğalması gibi pek çok etken sosyal yaşamda değişikliği ortaya çıkarırken bu gelişmeler, bazı mesleklerin doğmasına, bazı mesleklerin de yok olmasına neden oluyor. Ülkemizde de kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri de semercilik. İlçemiz Mut’ta da geçmiş yıllarda 10 olan semerci sayısı bire düştü. İlçenin ve bölgenin son semerci ustası 51 yaşındaki Üstün Topaktaş, Mut Dış Çarşı caddesinde mesleğini bin bir zorlukla sürdürmeye devam ediyor. Evli ve 2 çocuk babası Topaktaş, baba mesleği olan semerciliğe 10 yaşında başladığını ve meslek hayatını ise 40 yıldır sürdürdüğünü kaydetti.
Türkiye’de kalan 12 semerciden biri olan Topaktaş’ın Mersin, Gülnar, Ermenek, Karaman ve Silifke’yi içine alan bölgenin tek semercisi olduğu ifade edildi.
Mesleğe ilk başladığı yıllarda semer üretimi için taleplere yetişemediklerini belirten Topaktaş, semere olan talebin her geçen gün bitme noktasına geldiğini söyledi. Topaktaş, “Bu mesleği babamdan öğrendim. Babam vefat ettikten sonra tek başıma yapıyorum. 10 yaşından beri bu meslekle uğraşıyorum. Ustam babamdı bu meslek bitme noktasına geldi” dedi.

“Bu mesleği patpat motorları bitirdi”

Bu mesleği patpat motorlarının bitirdiğini belirten Topaktaş, “Patpat motoru bitirdi, bitirme noktasına getirdi. 5-6 aydır bir semer satamıyorum satamayınca meslek bitti. Köylere gidiyorum satış olmuyor ben dayanamaz oldum. Bitti meslek bitirende patpat motoru oldu. Bir çobanlarda var eşek. Çoban bir semer aldığı zaman 3-4 sene gidiyor. Sadece çobanlara satar olduk. Eskiden odun çekerlerdi şimdi odun işi de yok traktörle, patpatla çekiyorlar onun için meslek bitti” dedi.

“Mersin bölgesinde tekim”

Topaktaş, “Semerleri Karaman, Gülnar, Ermenek tarafına götürüyorum ama eskisi gibi bir iş yok orada da çoğalmaya başladı patpat. Silifke tarafına da götürüyorum. Bura orta göbek Mut olduğu için eskiden iş gelirdi. Yalnız 2 senedir 3 senedir kimse gelmez oldu. Onlarda gayri patpata döndü. Aşağı yukarı 5 ayda bir semer satamaz hale geldim. Bir semerin maliyati bin 500 ile 2 bin lira arası. Bende 3 ile 3 bin 500 liraya satıyorum. Üç günde bir semer yaparım. Bin 500 lira maliyetinden 2 bin lira kalır ama iki ayda üç ayda bir semer satıyorum kurtarmıyor. Bir semerin işçiliği 3 gün 4 gün sürüyor. Semerin malzemesi keçesi Maraşta’ki keçe ustasından gelir. Derisi İzmir Tireden gelir. Ağacı kayısı ağacıdır. Burada kayısıyı kesen bahçecilerden tedarik ederiz. O şekilde hızara götürürüm. Orada kestiririm tekrar planyada sileriz burada keserle bir günde bir ağacı zor yaparım. Bir günde keçesini. Üç günde normal olsa dört günde bir semer ayda en fazla yapacak olduğum 5-6 semer. Onu da satamıyorum, satamadığım için yapmıyorum meslek bitti” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir

YASTAYIM / YASTAYIZ

YASTAYIM / YASTAYIZ

Tema Tasarım | Osgaka.com