FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 8 Şubat 2024 144 Görüntüleme

Mut Anadolu İmam Hatip Lisesi Uygulama Camisi ibadete açıldı

Mut Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapımı tamamlanan uygulama camisi, ibadete açıldı.
Hayırsever işadamı Hacı Ahmet Saruhan’ın yapımını üstlendiği caminin açılışı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti. Yapımına 2022 yılında başlanan Mut Anadolu İmam Hatip Lisesi Uygulama Camisi; kurban kesimi, dualar ve kurdele kesilerek açılışı yapıldı.
Caminin açılış törenine, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz’ın yanı sıra, Ak Parti MKYK Üyesi Mustafa Sever, Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Mut İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Halifeoğlu, Mut Müftüsü Hasan Akcan, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri ile yurttaşlar katıldı.
Kurban kesilerek başlayan törende, bir öğrenci tarafından Kuran-ı Kerim okundu, İlçe Müftüsü Hasan Akcan tarafından dua edildi. İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ve Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı’nın da konuşma yaptığı törende, Kaymakam Ayrancı ilçedeki eğitim durumuyla ilgili bilgiler verdi.
Açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Mut’a ilk defa geldiğini belirterek, “Yörükler diyarı Torosların bağrında, bugün bu güzel caminin açılışında tanışmak ve tanımak nasip oldu” dedi.
Açılışını yaptıkları camiyle İmam Hatip Okullarının ayrılmaz parçasının birleşmiş olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Yılmaz; caminin inşasında öncülük eden ve emek verenlere teşekkürlerini iletti. Yılmaz, “Bu caminin inşasında hem Ahmet Saruhan Bey’i hem de Selahattin Bey’i, her ikisine öncülüğü için çok teşekkür ediyorum. Burası neticede Mut’taki değerli kardeşlerimizin emeğiyle yapılmış, hayrıyla yapılmış camiler. Ben bu şekilde hayırlarla yapılan camilerde namaz kılmayı çok seviyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmasında cami ile okul arasındaki ilişki üzerinde de duran Bakan Yardımcısı Yılmaz, şöyle konuştu: “Bizim medeniyetimiz ilim medeniyetidir. İslam’ın geldiği ilk dönemde, Kuran’ın indiği ilk dönemde, Mekke’de okuma yazma bilenlerin sayısı iki elin parmağını geçmez. 17-20 kadardır. Ama Kuran’ın ilk emri, Cahiliye dediğimiz o topluma, oku, olarak geliyor. Ama bu okuma bir kitabı okumak değil, aslında bir hayatı okumak; hem Kuran’ı okumak, hem içinde bulunduğumuz kainatı okumak.”
Batılıların bilimi İslam Dünyasından, Müslümanlardan aldığını aldığını söyleyen Bakan Yardımcısı Yılmaz, batılıların Rönesansı bu şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi. Yılmaz, konuyla ilgili olarak, “İlmi eserler batılılar tarafından tercüme ediliyor. İslam Dünyasından batılılara bilimin aktarımı 3 kanalla olmuştur. Birincisi Haçlı Seferleri sebebiyle Anadolu coğrafyası üzerinden olmuştur. İkincisi Endülüs üzerinden, İspanya üzerinden. 700 yıl Müslümanlar orada bir bilim medeniyeti kurmuşlardır, o kanallarla olmuştur. Üçüncüsü de Sicilya İtalya üzerinden gerçekleşmiştir. Batılı insanlar Müslüman coğrafyadan almış oldukları bu ilimle 400 yıl sonrasında Rönesansı gerçekleştirebilmişlerdir. Batılıların, aydınlanma, diye ifade ettiği şey; bizim aslında aydınlık olduğumuz bir döneme ait bilgi birikimidir” dedi.
Batılıların eserleri tercüme ederken, eserlerin yazarlarının isimlerini yazmayıp kendi isimlerini yazdıklarını, eserlere kaynak göstermediklerini ifade eden Yılmaz, onun için bize ait olan şeylere daha çok sahip çıkmamız gerektiğine vurgu yaptı.
Bakan Yardımcısı Yılmaz, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bizim ilim öğrenmemizde iki şey birlikte devam etmiştir. Birincisi kitabın ayetleri dediğimiz Kuran’ın ayetleri, ikincisi de kainatın ayetleri dediğimiz fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya ve bu ilmin her türlü alanındaki bilgiler. Bu ikisini birlikte okuduğunuzda bir medeniyet ortaya koyabilirsiniz. İşte bu okullarımız, buradaki camideki ilimle, okullarımızdaki ilim ikisini bütünleştirerek devam ettiren bir hayat yolculuğunu öğreten bir ilim merkezi olmuştur. Onun için İmam Hatip okullarımız, Türkiye’mizde kitabın ayetleriyle, kainatın ayetlerinin yoğunluklu bir şekilde verilmiş olduğu okullarımız olarak yoluna devam etmektedir. Şu an Türkiye’mizde 1 milyonu aşkın öğrencisiyle, 4 bine yakın okul sayısıyla İmam Hatip okulları gerçekten çok başarılı projelere imza atmaktadır. Bugünkü gelinen noktada sevgili gençlerimiz, sizler burada eğitimini alacaksınız, ama bilmenizi isterim ki, bugünkü gelinen noktada hem burada siz de olduğu gibi hafızlık yapan arkadaşlarınız, hem on dilde yabancı dilde eğitim veren okullar, teknoloji alanında eğitim veren okullarla İmam Hatip Okulları büyük projelere imza atmaktadır. Çünkü bu okullardaki eğitimin felsefesi, tıpkı Kuran’ın ilk indiği zamandaki gibi kitabın ayetleriyle, kainatın ayetlerini ayrıştırmama üzerine kurulmuştur. Çünkü ikisinin kaynağı da Allah’tır. Kitabı gönderen de Allah, kainatı yaratan da Allah.”
Yılmaz, “Bu camimizin etrafında çocuklarımızın cıvıl cıvıl dolaşmaları, oynamaları, koşuşturmaları, onlara bir kültür ve kimlik inşa edecek” şeklinde konuştu.
Batıda bazı ziyaretlerinde Kilise’nin yanında Kilise Okulları gördüğünü belirten Bakan Yardımcısı Yılmaz; buradaki papazlarla yaptığı konuşmalarda dikkatini çeken şeyleri anlattı ve orada yapılanlarla burada yapılanları kıyasladı. Burada bazen okulda mescit açılmasından bile rahatsızlık duyulduğunu dile getiren Yılmaz, “Batıyı bize örnek gösteren insanların bile kabullenemeyiş olmasını anlamakta bazen zorlanıyoruz” dedi.
Güçlü bir medeniyete sahip olduklarını ve bu güçlü medeniyetin temsilcileri olduklarını belirten Bakan Yardımcısı Yılmaz, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Coğrafyamızda hamdolsun Cumhurbaşkanımızın liderliğinde söz sahibiyiz. Dolayısıyla eğitimci arkadaşlarımızın eğitimi, öğretmenliği, sadece bir meslek olarak görmeyip, bir dava olarak görüp; işte şu pırıl pırıl yavrularımıza, bu güzel mekanlarda bir ufku, bir ideali kazandırması ve Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek şekilde nesilleri yetiştirmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu mekan bunun için çok uygun bir mekan. Cami ile okul birlikteliğiyle burada gerçekleştirilecek çalışmalar, hem bilgi ve ahlak birlikteliğini, hem de gönül ve zihin birlikteliğini birlikte yürütmesini gerektiğini, hem de kitabın ve kainatın ayetlerinin birlikte okunması gerektiğini gösteriyor.”
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz’ın konuşmasının ardından, okul öğretmen ve öğrencileri tarafından enstrüman eşliğinde Çanakkale türküsü seslendirildi. Daha sonra ise caminin yapımını üstlenen hayırsever işadamı Hacı Ahmet Saruhan’a ve Selahattin Kırmızı’ya plaket verildi.
Açılış töreni, kurdele kesilerek Mut Anadolu İmam Hatip Lisesi Uygulama Camisi’nin hizmete sokulmasıyla sona erdi.

İlginizi çekebilir

MİY ilk yenilgisini aldı

MİY ilk yenilgisini aldı

Tema Tasarım | Osgaka.com