FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem, Haber 15 Ocak 2024 145 Görüntüleme

Mut’ta zeytin hasadı sona erdi: Rekolte düştü, fiyat yüz güldürdü

Mut’ta zeytin hasadı sona ererken, bu yıl rekoltenin düşmesine rağmen fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü. İlçede, 50 bin ton zeytin ve 5 bin ton zeytinyağı rekoltesinin elde edildiği bildirildi.
Mut ilçesinde zeytin hasadı sona ererken her yıl 250 bin ton üzeri zeytin ve 150 bin ton üzeri zeytinyağı rekoltesi elde edilirken, bu yıl yok yılı olmasına rağmen 50 bin ton zeytin ve 5 bin tonda zeytinyağı rekoltesi elde edildi.
10 zeytin salamura işleme tesisi ile 21 zeytinyağı fabrikasının faaliyette olduğu ilçemiz Mut’ta, bu yıl 50 bin ton zeytin ve 5 bin ton zeytinyağı rekoltesi elde edilirken, fiyatlar ise üreticinin yüzünü güldürdü. Zeytinyağının litresi 250 ile 350 liradan alıcı buldu. Zeytinin kilogram fiyatının ise eleğin en alt gözüne göre 30 lira, en üst gözüne göre ise 70 liraya kadar satıldı. Bu sezon zeytin toplama işçilerinin günlük kazançları da 500 ile 750 lira arası olduğu belirtildi. Fiyatlar ise üreticinin yüzünü güldürdü.
Bölgede zeytinciliğin yüzyıllar öncesine dayandığına dikkat çeken Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, “Mut bölgesinde zeytincilik yıllar öncesine dayanır. Bunun en büyük örneği Mut’umuzda Haydar mahallemizde bin 300 yıllık zeytin ağacımızın olması bunu da tescilli anıt ağacı olarak tarihe tescillendirdik” dedi.
Oda Başkanı Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ortadoğu üzerinden zeytin dünyaya Mut üzerinden yayılmıştır. Birçok ülkeye ihraç ediyoruz. Mut ilçemiz olarak kayıtlı 700 bin dönüm tarım arazimiz bulunmakta. Bunun 300 bin dönümünde Zeytin üreticiliği yapılmaktadır. Geçen yıla kıyasla bu yıl Zeytinde rekoltemiz 50 bin ton, Zeytinyağında da 5 bin tondur. Bunun sebebi geçen yıla kıyasla havaların biraz kurak geçmesi. Ağaçların yeteri kadar sulanamaması yani kurak bir yılın olmasından kaynaklıdır. Rekolte geçen yıla kıyasla düşük oldu. Yalnız geçen yıl 80 ile 100 lira arasında giden zeytinyağı bu yıl 250 ile 350 lira arasında satışı yapılmaktadır. Yani gerek üreticilerde gerekse zeytinyağı fabrikalarında dinglerde fiyatlar bu şekildedir. Zeytin elek dediğimiz yani boylamada alt sınır 30 lira ile en üst sınır 70 lira arasında satışı yapıldı. Buda ürünün az olması ama azda olsa üreticinin yüzünü güldürdü. Geçen yıla oranla rekolte biraz daha yüksek olsaydı daha iyi olacağı kanısındaydık.”
Muharrem Yılmaz, “İlçemizde 11 adet salamura fabrikamız, 21 adette zeytinyağı fabrikamız mevcuttur. İlçemizde üretilen yağlar yurt dışına, yani gerek Fransa’ya, gerek Japonya’ya, gerekse Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracat yapılmaktadır” diyerek sözlerini bitirdi.

İlginizi çekebilir

İSTİFA SEBEBİNİZ BU OLAMAZ

İSTİFA SEBEBİNİZ BU OLAMAZ

Tema Tasarım | Osgaka.com