FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 14 Aralık 2023 108 Görüntüleme

DSİ’NİN MERSİN’DEKİ PROJELERİNİ DE KAPSAYAN YATIRIMLARININ TOPLU AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Devlet Su İşleri’nin (DSİ) “Su Vatandır” anlayışıyla Türkiye genelinde hayata geçirdiği 369 tesisin açılışı gerçekleştirildi.
Ülkemizin dört bir yanında tamamlanan, yatırım bedeli 53 milyar TL olan DSİ 369 ayrı tesisin toplu bir şekilde hizmete açılışının gerçekleştirildiği tören kapsamında; İlimizde Pamukluk Barajı İkmali 1. Kısım, Pamukluk Barajı Sulama İletim Kanalı ve Tesisleri, Aksıfat Barajı ve Toroslar Güzelyayla Göleti ve Sulaması olmak üzere toplam proje bedeli 4 milyar 517 milyon TL olan 4 büyük yatırımın açılışı da yapıldı. Bu yatırımların toplam su depolama kapasitesi 348,5 milyon metreküp, toplam içme suyu kapasitesi 135.8 milyon metreküp, toplam tarım arazisi sulama kapasitesi 255 bin dekar, toplam elektrik enerjisi üretim kapasitesi 86.1 milyon kilovatsaattır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tamamlanan 369 tesisin toplu açılış törenine teşrif ederek bir konuşma gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geleneksel hâle gelen, Devlet Su İşleri’nce gerçekleştirilen yatırımların toplu açılış töreni vesilesiyle bir arada olunduğunu ifade ederek açılış programıyla tek seferde toplam yatırım bedeli 53 milyar lirayı bulan projeleri resmen hizmete aldıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralarında, baraj, içme suyu, sulama, toplulaştırma, atık su ve taşkın koruma tesislerinin yer aldığı 369 farklı tesisin, 66 ilde yaşayan vatandaşlarla birlikte tüm millete hayırlı olmasını diledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Temelden yüksekliği 135 metre olan Mersin Pamukluk Barajı’yla toplam 282 milyon metreküp su toplanacak. Projemiz, Mersin’i uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılama yanında yıllık 182 bin dekar suyla buluşturacak. Ayrıca üreteceği senelik 174 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerjiyle ekonomiye 1 milyar 920 milyon lira katkı yapacak. Hayırlı uğurlu olsun.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, su güvencesinin aynı zamanda gıda güvencesi anlamına geldiğini vurgulayarak, tarım ve gıdanın suya en fazla ihtiyaç duyulan alanlar olduğunu belirtti. Bunların, suyu en çok kullanan, suyun vazgeçilmez olduğu iki sektör olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizin gıda güvenliğini garanti altına almanın yolu, su kaynaklarımızı etkin, verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanmaktan geçiyor. Bu bizim için tercihten öte zorunluluktur. Çünkü biz, yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke değiliz. Türkiye, kişi başına düşen yıllık 1,3 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su stresi çeken ülkeler grubundadır.
Zaten sınırlı olan su kaynaklarımızı Irak ve Suriye gibi komşularımızla da paylaşmak mecburiyetinde kalıyoruz. Suyumuzu komşularımızla paylaşırken, adaleti ve hakkaniyeti gözetmenin gayretindeyiz. Ülkemizin bu konuda ne kadar dengeli, ne kadar sorumlu ve ne kadar fedakâr davrandığı herkes tarafından çok iyi biliniyor.”
Türkiye’nin yıl içinde aldığı yağış miktarına ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yıllık ortalama 574 milimetre yağış miktarıyla dünya ortalamasının altında yağış almamıza rağmen, bu konuda gereken hassasiyeti sergiliyoruz. Burada şu gerçeğin altını tekrar çizmek istiyorum. Türkiye’nin boşa harcanacak bir damla dahi suyu yoktur. Hele hele su kaynaklarımızı kirletmek, ihanete eş değer bir gaflet hâlidir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, su kaynaklarının doğru kullanılması ile ilgili şunları kaydetti: “Nerede olursa olsun suyumuzu tükenme sınırına gelmeden korumalı, verimli kullanmalı ve kaynaklarımızı doğru yönetmeliyiz. İstifademize sunulmuş su kaynaklarında bizimle birlikte gelecek nesillerin de hakkının olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. İşte, evde, bahçede, tarlada ve günlük hayatımızda alacağımız çok basit tedbirlerle su israfının önüne kolayca geçebiliriz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetlerinde gerçekleştirilen toplu açılış kapsamında canlı bağlantı kurulan Mersin İlimizde Pamukluk Barajının kurdele kesimi; Vali Ali Hamza Pehlivan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Mersin Milletvekilleri Havva Sibel Söylemez ve Ali Kıratlı, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci, DSİ 6. Bölge Müdür Vekili Bekir Pehlivan, AK Parti İl Başkanı Adem Aldemir, MHP İl Başkan Yardımcısı Kamil Durmuşoğlu tarafından gerçekleştirildi.
Pamukluk Barajı ikmali 1. Kısmın toplam yatırım bedeli 2,7 milyar TL’dir. Barajın yüksekliği 135 metre, su tutma kapasitesi 282 milyon metreküp, tarım arazisi sulama kapasitesi 184,060 dekar, içme suyu kapasitesi 127,54 milyon metreküp ve elektrik enerjisi üretim kapasitesi yıllık 174 milyon kilovatsaattır. Ülke ekonomisine katkısı 1 milyar 920 milyon TL’dir.
Pamukluk Barajı Sulama İletim Kanalı ve Tesislerinin toplam yatırım bedeli 787 milyon TL’dir. 4.618 metrelik iletim tüneli tamamen yer altında kapalı bir şekilde inşa edilmiştir.
İlimiz Silifke İlçesindeki Aksıfat Barajının toplam yatırım bedeli 900 milyon TL’dir. Su tutma kapasitesi 65,10 milyon metreküp, tarım arazisi sulama kapasitesi 67.520 dekar, içme suyu kapasitesi 8,33 milyon metreküp, elektrik enerjisi üretim kapasitesi 8,10 milyon kilovatsaattır.
İlimiz Toroslar İlçesinde bulunan Güzelyayla Göleti ve Sulaması projesinin toplam yatırım bedeli 130 milyon TL’dir. Su tutma kapasitesi 1,53 milyon metreküp tarım arazisi sulama kapasitesi 3.460 dekar’dır.
Programa; İl Protokolü, STK temsilcileri, kurum çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Tema Tasarım | Osgaka.com