Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden olan ve zeytin üretiminin yüzde 20’sinin gerçekleştirildiği Mut’ta 300 bin dekar alanda 15 milyon adet ağaçtan 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise yağ rekoltesi bekleniyor.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Düşen rekolteye rağmen kalitesi yüksek olan zeytinyağında yaşanan alım fiyatlarındaki artış ise dikkat çekmeye başladı.
Mut’ta önemli ihracat ürünlerinden ve kalitesi yüksek olan zeytinyağının, bu yıl rekoltesinin düşük olması sebebiyle alım fiyatları arttı. Geçen yıl 10 ile 30 lira arasında değişen zeytin fiyatları, bu yıl ise 30 ile 70 lira arasında seyrediyor. Geçen yıl 80 ile 100 lira olan zeytinyağı alım fiyatı ise, bu yıl üçe katlayarak 300 TL’ye kadar yükseldi.
Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, “Bu yıl Dünyada meydana gelen zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin düşüklüğü sebebiyle, zeytin ve zeytinyağı fiyatları uçuşa geçti. Bu yıl zeytin rekoltesinin düşük olması zeytin ve zeytinyağına etki etti” dedi.
Zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin düşük olması sebebiyle zeytinyağı fiyatlarının Türkiye genelinde arttığını ifade eden Yılmaz, “Bin 300 yıllık zeytin ağacının bulunduğu ve Türkiye’nin zeytinyağının yüzde 20’sini karşılayan Mut ilçesinde hasat devam ediyor. Bu yıl ‘yok yılı’ olmasına rağmen ilçede 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise zeytinyağı elde edilmesi bekleniyor. Orta Doğu üzerinden dünyaya zeytin Mut üzerinden yayılmış olup, Mut zeytin ve zeytinyağının gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmaktadır. Gerek Fransa’ya, gerek Japonya’ya, gerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilçemizden ihracat yapan firmalarımız bulunmaktadır. İlçemizde 300 bin dekar zeytin üretimi alanda 12 buçuk milyon zeytin ağaçlık varlığımız var. Kayıtsız zeytin ağaçlarımızla beraber ilçemizde 15 milyon zeytin ağaç varlığımız bulunmakta. Bu yıl 130 bin ton zeytin ve 10 bin tonda zeytinyağı rekolte beklentimiz var” dedi. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti, “İlçede 21 adet zeytinyağı fabrikamızda işlenmekte olup 11 adet salamura tesisimiz var. Gerek iç piyasa gerekse dış piyasaya satışı yapılmaktadır. Zeytinyağı fabrikasında geçen yıl 80 ila 100 TL’den satmış olduğumuz zeytinyağının litre fiyatı bu yıl 300 TL’ye çıktı. Fiyatlar, bu gidişle daha da yükselecek.”
“Zeytinyağında fiyat 400 liraya çıkabilir”
Düşük rekolte ve yüksek enflasyon nedeniyle yükselişin devam edeceğini belirten Yılmaz, “Geçen yıl gerek fiyat, gerekse rekolte anlamında altın sezonunu yaşayan zeytinyağında, bu sezon ciddi bir rekolte düşüşü bekleniyor. Hem düşük üretim, hem yüksek enflasyonist ortam, hem de dünya fiyatlarının etkisiyle zeytinyağı fiyatlarında büyük bir artış olacağı kesin.” dedi. Yılmaz, Geçen yıl bu zamanlar 80 ila 100 TL dolayında olan 1 litre perakende zeytinyağı fiyatının şu an 300 TL’yi aştığını, bunun 400 TL’ye kadar çıkabileceğini söyledi.