Bolkar dağlarında, Yüğlük eteklerinde kar boran boran olur. Kış aylarında lapa lapa kar yağar. Öbek olur, kürsün olur. Üzerine ayaz yer, donar. Bahar gelince karlar erir, gözlere dolar. Gözelerden aşağılara akar. Aktığı yerlerde Aksıfat ya da Aksufat Vadisinden Akdeniz’e ulaşır.
Bir tarafında Silifke Sarı Aydın, Kızılgeçit, Sömek, diğer tarafta Güneyli, Taburelli, Navgadı, Lemas’ta deniz ile buluşur. Her ulaştığı yerde yeşillik olur. Üretim olur, bolluk bereket olur. Üretimin olduğu yerde evler yerli yerinde durur. Üretim olmayan yerde damlar oturulmayınca birer birer yıkılır. Viran olur.
Yıllardır böğet yerlerinden sular borulara alınarak aşağılara doğru gider. Yıllardır Sarı Aydın – Gökler Deresi, Kızılgeçit – Sömek arasında vadi boyunca yürüyüş grupları ile yürürüz. O Musa’nın Darı bir cennet gibidir. Yukarıdan gelen su boruları Sömek yakınlarına gelince ikiye ayrılır. Yaklaşık 10 boru Erdemli köylerine gider, 3 boru ise Silifke köylerine gider. Kızılgeçit’te Örenköy, Şahmurlu, Seydili köylerinin ortak kullandığı bir pompa istasyonu vardır. Üç köyde kırmızı toprak tarlalar su ile buluşunca üretim coş olur. Domatesi, biberi, yeşil fasulye, patlıcanı tırlar ile Antalya otellerine gider. Ya da Mara – Karaman üzerinden İç Anadolu’ya ulaşır.
1990’lı yıllarda Silifke Kaymakamı, Erdemli Kaymakamlığına vekalet ederken, Aksıfat suyu ile ilgili bir kullanım protokolü yapılır. Orada bir cümle vardır. AKSIFAT SUYU ERDEMLİ – SİLİFKE ARASINDA FİKTİ FİKTİ KULLANILACAKTIR.
Kısa bir süre sonra Silifke Kaymakamının tayini çıkar. O dönem iktidar ortakları SHP ve DYP ilçe yöneticilerine sorarlar.
“Kaymakamın tayini siz mi çıkardınız?”
“Hayır” derler.
Sonra durum anlaşılır. O dönem ANAP Milletvekili olan Ali Er eş dost ilişkisi içinde sözü edilen protokole kızar ve kaymakamın tayininde etken olur.
Bu günlerde Aksıfat Barajı ile ilgili paylaşımlar çıkmaya başladı. Baraj su tutmaya başladı. Elektrik santrali ve sulama su projeleri yapılıyor.
Sulama kanalları projeleri yapılırken bir şey yapılmalı. Yıllar önce Vilayette yapılan protokol esasları dikkate alınarak Erdemli ve Silifke bu suları ortaklaşa kullanmalı.
Hatta Silifke’de içme suyu sıkıntısı çeken Silifke’de Karaböcülü / Çamlıbel köyü altına bir depo yapılarak içme suyu sorununa da son verilmiş olur. Hem de evlerde kaynak suları içilir.
Bu da Silifke halkına bir armağan olur. Hem de Cumhuriyetin 100. yıl anısına en güzel armağan.
Gelin iktidar partisi, muhalefet partileri bir araya gelinsin. Yerel yönetimler ile birlikte Aksıfat Suyu’nu ortaklaşa bölüşelim.
Aksıfat Suyu, Erdemli – Silifke’nin ortak zenginlik kaynağı olarak tarihe geçsin. Her akan su toprakla buluşunca üretim artsın. Tabur Elli köyünde ortaya çıkan Goca Ayşa’nın yoğurdu türküsü birlikte çağrılsın. Sarı Aydın Köyünde çıkan Yaylanın Suyu türküsü Güneyli’de birlikte söylensin.
Not: Fotoğraflar Veli Dölek ve DSİ Adana Bölge Müdürlüğü arşivinden alınmıştır. Hizmetleri için teşekkür ediyoruz.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
AKSIFAT SUYU ORTAK MAL OLSUN
Benzer Haberler
-
MESKİ’NİN 2025 YILI BÜTÇESİ: 10 MİLYAR 749 MİLYON 950 BİN TL
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN KASIM AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
BU BİR TEŞEKKÜR YAZISIDIR
-
ÇAMLIYAYLA’DA EĞİTİM DESTEĞİ
-
BÜYÜKŞEHİR’DEN ERDEMLİ’DE ZEYTİN FİDANI VE MISIR FLAKE YEM DAĞITIMI
-
MERSİN’DE DEZENFORMASYONLA MÜCADELE PROTOKOLÜ İMZALANDI
-
VALİ PEHLİVAN’DAN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE ZİYARET
-
DÜNYA ŞARKILARI DUO
-
Art Land Sanat Çalıştayı Sergisi Mersinlileri Bekliyor
-
ÜLKEMİZDE HER YIL 40 BİN KİŞİ AKCİĞER KANSERİNE YAKALANIYOR!
-
Kreş Salgınları Kapıda
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI