FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 29 Eylül 2020 642 Görüntüleme

Taşhan Kadın Üreticilere Kapılarını Açtı

Mut’lu kadınların el emeği göz nuru işlerinin ve yöresel ürünlerinin satışını yapabilmeleri için pazar yeri haline getirilen ve 300 yıllık bir geçmişi olan tarihi Taşhan’ın açılışı gerçekleştirildi. 1723-1725 yılları arasında Hacı Sunullah Paşa tarafından yaptırılan, geçmişte demircilik, semercilik, kalaycılık ve lehimcilik gibi değişik amaçlarla kullanılan ve son 30 yıldır ise kapalı bir şekilde muhafaza edilen tarihi Taşhan, artık Mut’lu kadınların sosyalleşebilecekleri, ürünlerini satabilecekleri ve aile ekonomilerine katkıda bulunabilecekleri bir pazar yeri haline geldi.
Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi Mut Meclis Üyesi Selahattin Arslan, Gazeteci-Yazar Harun Arslan ve Arslan ailesine ait olan ve ücretsiz şekilde pazar yeri için tahsis edilen Taşhan, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nin çalışmalarıyla bundan sonra kadın emeğine tanıklık edecek.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, açılış öncesi semt pazarını gezerek pazarcı esnafını selamlarken, açılışın ardından eşi Meral Seçer ve protokol üyeleri ile birlikte tarihi Taşhan’ı gezerek stantları ziyaret etti. Taşhan’ın girişinde üretici kadınlar tarafından çiçeklerle karşılanan Seçer, kadın üreticilerle sohbet etti. Üretici kadınlarla tulumda yayık ayran yapımına eşlik eden Seçer, kadınların el emeği yöresel ürünlerini de tattı.
Taşhan’ın açılışı; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, mülkiyet sahiplerinden Büyükşehir Belediyesi Mut Meclis Üyesi Selahattin Arslan, Gazeteci-Yazar Harun Arslan, açılışın onur konuğu Devlet Sanatçısı Musa Eroğlu ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu ile birlikte kurdele kesilerek gerçekleştirildi. Açılışta, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu da bir gösteri sundu.

Selahattin Arslan: “Fikir annesi Meral Seçer”

Taşhan’ın açılışında konuşan mülkiyet sahiplerinden Selahattin Arslan, tarihi yapıyla ilgili bilgiler verdi. Taşhan’ın 1723-1725 yılları arasında yapıldığını ve o yıllardan Cumhuriyet dönemine kadar Han olarak değişik amaçlarla kullanıldığını ifade eden Selahattin Arslan, Taşhan’ın iki bölümden oluştuğunu ve 40 civarında kemerli odasının olduğunu söyledi. Arslan, Han’ın bulgurhane, pazar yeri gibi farklı alanlarda kullanıldığını ancak 30 yıldır kapalı bir şekilde muhafaza edildiğini ifade ederek, “Bütün Mut halkı buranın canlanmasını arzu ediyordu. Şimdi bugün bu noktaya gelmesinde buranın fikir babası yok. Buranın fikir annesi var. Fikir annesi de Sayın Meral Seçer ve Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanımız Şerife Hanım. Onların önerileriyle Taşhan bu noktaya geldi. Şimdi Mut’lular olarak ben her iki fikir analarına da teşekkür edilmesini istiyorum” diye konuştu.

“Bu işe yön veren güç Başkanımız Vahap Seçer”

Taşhan’ın kadın üretici pazarı olmasında Büyükşehir Belediyesi’nin yön veren bir güç olduğunu sözlerine ekleyen Arslan, “Tabi fikir annesi olmak yetmiyor bir de bu işi başlatacak irade gerekiyor. Bu işe yön verecek bir güç gerekiyor. O da Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer. Değerli başkanım gerçekten bu konuda Mut halkı ve bizler müteşekkiriz” ifadelerine yer verdi.

Musa Eroğlu: “Kadınlarımızın ürettiğini pazarlayabilmeleri için bu Han’ı seçmeleri çok güzel olmuş”

Tarihi Taşhan’ın kadın üretici pazarı olarak kullanılmasının açılışına onur konuğu olarak katılan Devlet Sanatçısı, Türkiye’nin değerli ozanlarından hemşerimiz Musa Eroğlu, açılışta yaptığı konuşmada, “Mut’a ne söylesek yakışır. Koca dağlarla mücadele etmiş, şehirleşmiş, hanlar, hamamlar yaptırmışız. Kadınlarımızın ürettiğini pazarlayabilmeleri için bu Han’ı seçmeleri çok güzel olmuş. Tam yerine oturduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkese Musa Eroğlu olarak birer birer saygılarımı sunuyorum” dedi.

Volkan Şeker: “Kadınlarımıza yönelik güzel bir çalışma”

Mut’a yapılan desteklerden dolayı Başkan Seçer’e teşekkürlerini ileten Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, “Taşhan’ın kadınlarımıza yönelik güzel bir çalışma olmasından dolayı Vahap Seçer Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Öncüsü olarak Büyükşehir Meclis Üyemiz Selahattin Arslan’a bu imkanı sağladıkları için şükranlarımızı sunuyoruz. Mut’un yanında olduğunuz için tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Vahap Seçer: “300 yıl ayakta kalmış bir yapı ve her köşesi anılarla dolu”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, açılışta yaptığı konuşmada, Taşhan’ın önemli bir tarihi yapı olduğunu ifade ederek, “Mersin’in dört bir köşesinde sırtımızı Toroslar’a yaslamışız, yüzümüz Akdeniz’e bakıyor. Nereye gidersek gidelim her noktamız cennetten bir köşe. Her noktamızda bereket var. Her noktamızda farklı esen kültür rüzgârları var ama tüm Mersin’i düşündüğünüz zaman da bir potada eriyen bu kadim toprakların kültürlerinin ortaya çıkardığı bir güzellik var. 300 yıllık bir tarihin içerisindeyiz. Etkilenmemek mümkün değil. 300 yıl ayakta kalmış bir yapı ve her köşesi anılarla dolu. Özellikle Selahattin Başkan konuşurken insan duygu dolu ses tonundan büyük ailesi, büyük dedesi, kardeşleri ve daha önceki on yıllarda, yüzyıllarda buradan gelmiş, geçmiş, mevta olmuş ama bu toprakların havasını solumuş, bu topraklarda karnını doyurmuş, bu toprakların kaderiyle yaşamış geçmişi hatırlıyor” dedi.

“Kadınlar için bir pazar yerinin kurulması talebi vardı”

Başkan Seçer, Mut’ta kadın üreticiler için pazar yeri kurulması fikrinin nasıl ortaya çıktığını katılımcılarla paylaşarak, şunları söyledi: “Bu mekanda kadın üreticilerimizin emeklerinin; el ürünü, göz nuru, alın terinden ortaya çıkarttıkları değerlerin ekonomik değere dönüşmesi için bir ortam hazırlanması konusunda başta eşim Meral Hanım ve Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanımız Şerife Hanım, bundan bir yıl önce buraya yaptıkları mutat ziyaretlerde, yöre kadınlarımızla yaptıkları görüşmelerde onların dertlerini, beklentilerini, taleplerini dinlediler. Biz Büyükşehir olarak ne yapabiliriz? Kadın Kooperatifimiz ne yapabilir? Ortaya çıkan birinci derecede arayış kadın üreticilerin bu ürünleri satabilecekleri bir pazar yerinin kurulması. Bu görüş ve talep ortaya çıktı. Oradan da buraya kadar geldik Çok teşekkür ediyoruz Arslan Ailesine. Selahattin Arslan ve Harun Arslan’a, tüm aile efradına çok teşekkür ediyoruz. Bu imkânı kadın üreticilerimize sağladılar. Bizler de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşımızın hakkı olan katkıları naçizane bir şekilde gerçekleştirdik. Biz sizlere hizmet etmek, sizlerin bize emanet ettiği kaynağı en akılcı, en doğru şekilde; tekrar sizlere, sizlerin geleceğine, sizlerin çocuklarının geleceğine, toplumun refahına ve huzuruna aktarmak zorundayız.”

“Kadınlarımızın sadece ekonomik anlamda değil, her türlü sorunlarında yanlarında olmak istiyoruz”

Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamlıyayla’ya kadar her bir noktada kadınların yanında olmak istediklerini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, sadece ekonomik anlamda değil her alanda kadınlara destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Seçer, “Kadınlarımızın çok farklı beklentileri, sorunları var. Onların yanında olmamız lazım. Onların çocuklarının yanında olmamız lazım. Onların zaman zaman ailevi problemleri var. Ailelerinin problemlerinde onların yanında olmamız lazım. Zaten devlet dediğimiz kavram da budur. Belediyeler de devletin bir organı. Biz böyle görüyoruz. Kadınlarımızı çok seviyoruz. Onlarla her zaman beraber, iç içe, onların her türlü sorunlarında yanlarında olmak istiyoruz. Bu çalışmalarımızı artırarak devam edeceğiz” dedi.
Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi mekânların korunması gerektiğinin bilinci ile hareket ettiklerini vurguladı.

“Yörük Türkmen kadınlarının yüreği ülke sevdası ile doludur”

Başkan Seçer, Mut’ta pazar yeri olarak kullanılacak tarihi Taşhan’ın Mut’lu kadınlar için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Böyle bir tarihi mekanda Mut’un eli nasırlı, Toros dağlarının sert rüzgarlarında yoğurulmuş, bütün zorluklara dirençli, bütün meşakkatleri çeken, yüreği sevgi dolu; özellikle bizim Yörük Türkmen kadınlarının yüreği ülke sevdası ile doludur; Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda, bu bölgede emperyalist güçlere karşı mücadeleyi başlatan da bu yörenin, bu bölgenin Toros Dağları’nda yaşayan insanlarıdır. Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm mücadele arkadaşlarını, bu cennet vatanı bizlere armağan eden şehitlerimizi, gazilerimize rahmetle, minnetle anıyoruz. Onlara çok şey borçluyuz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Taşhan, kadın üreticiler için kurdele kesilerek açıldı. Açılışın ardından konuklar, kadın üreticilerin sergilerini gezdi. Açılış töreni sonrası, Mersin Büyükşehir Belediyesi orkestrası ve solistleri tarafından, tarihi Taşhan’da konser verildi.

TAŞHAN HAFTANIN 6 GÜNÜ AÇIK OLACAK.

Açılışı yapılan Taşhan’da, başvuru yapan yaklaşık 60 kadın üretici ürünlerini sergileyip satabilecek. Taşhan, haftanın 6 günü açık kalacak ve yurttaşlar kadın üreticilerin sergilerini gezip alışveriş yapabilecek.

Tema Tasarım | Osgaka.com