Aratos Felsefe Dergisinin düzenlediği 4. Tarsus Felsefe Festivali yapıldı. Tarsus’ta 20 yıldır yayınlanan Aratos Felsefe Dergisinin düzenlediği festivalde bu yıl mizah ve felsefe ilişkisi ele alındı.
TADEKA BİNASINDA YAPILAN 4. TARSUS FELSEFE FESTİVALİ
Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık yaptığı açılış konuşmasında, 7 Aralık 1979’da evinden üniversiteye ders vermek için çıkıp otobüs beklediği durakta öldürülen Tarsuslu bilim insanı, sosyolog Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, Aratos Felsefe Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Prof. Dr. Uluğ Nurku ve Prof. Dr. Afşar Timuçin’i andı.
Ülkenin içinden geçtiği gerici ve karanlık dönemden felsefe ve doğru sınıfsal siyasi tercihlerle çıkılacağını belirten Uğur Pişmanlık, “Felsefe olmadan aydınlanma olmaz” dedi.
Uğur Pişmanlık daha sonra projeksiyonda “Felsefe Karikatürleri Gösterisi” sunarak karikatüristlerin ve karikatür sanatının felsefe ve toplum arasındaki ilişkiyi ve bakış açılarını yorumladı.
Daha sonra, Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdem Çiftçi ise “Felsefe Tarihinde Mizah” başlıklı bir konuşma yaparak, antik çağ filozoflarından Platon, Aristoteles, Sokrates’den 20. yüzyıla kadar çeşitli filozofların komedya, gülmece ve mizah konusundaki görüşlerini ve mizahın bu filozoflarca tanımını örneklerle anlattı.
Tarsus’tan gelen felsefe severlerle birlikte Mersin’den Mezitli Kent Konseyi Felsefe Topluluğunun da katıldığı 4. Tarsus Felsefe Festivali ilgi gördü.
Aratos dergisi kurucusu Uğur Pişmanlık, başta 20 yıldır devam eden dergi yayıncılığıyla birlikte Tarsus Felsefe Festivali’ni gelenekselleşerek sürmeye devam edeceğini ve Tarsus’un bir felsefe kenti olması için çabalayacaklarını ifade ederek, “Dergimize adını verdiğimiz Tarsuslu filozof Aratos’un izinde felsefe yolculuğumuz devam ediyor. Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz felsefe festivali, gelenekselleşme yolunda ilerliyor. 20 yıllık bir felsefe dergisi, felsefe üzerine yayınlanmış sayı onu geçen kitaplar, Tarsus Felsefe Festivali, ‘Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar’ kitabımız, Aratos Felsefe Sempozyumu, 14. yıla giren Aratos Felsefe Okulu, ‘Antik Çağ’da Tarsus’ta Felsefe’ başlıklı belgesel filmimiz, Tarsuslu filozoflara ait PTT özel anma pulları, çeşitli fuar, festival ile kültür sanat etkinliklerinde hem Tarsus’u hem de dergimizi ve filozoflarımızın tanıtımı, Tarsus’u felsefenin kenti yapma çabalarımızı oluşturmaktadır. Tarsus’un, antik çağ felsefe geleneğinin sürdürülmesi ve felsefenin toplumsallaşması adına son derece anlamlı buluyorum. Felsefe, bu kentin tarihsel ruhuna uygun ve bu kente yakışan bir edinim olduğuna inanıyorum. Sadece bu kent ya da ülke için değil bütün insanlık için Aydınlanmanın çıkış yolu felsefeden geçiyor. Felsefe olmadan aydınlanma olmaz” şeklinde konuştu.
Felsefe festivaline katılan dinleyiciler, Tadeka binasında açılan “Ağacın Kokusu” başlıklı ahşap yontu sergisini de gezdiler.